Stanković: Nismo najgori u Evropi

Srpsko zdravstvo po kvalitetu usluge nije na poslednjem mestu u Evropi, a po obučenosti lekara smo na samom vrhu, tvrdi ministar zdravlja Zoran Stanković.

Izvor: B92

Subota, 19.05.2012.

11:04

Default images

"Sigurno je da nismo na poslednjem mestu u Evropi. Ne možemo da kažemo ni da smo na prvom mestu, niti da smo u sredini, možda smo po osposobljenosti ljudi negde u vrhu", kazao je Stanković TV Pink, dodajući da je naše zdravstvo svakako ispred zemalja u regionu.

"Na desetine naših stručnjaka vode evropska i svetska zdravstvena udruženja i to je još jedan od dokaza da naš zdravstveni sistem nije na poslednjem mestu u Evropi", rekao je ministar.

On je, komentarišući nedavno objavljivanje liste Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) za 2012. po kojoj je Srbija rangirana kao poslednja zemlja, kazao da će Sektor Ministarstva zdravlja za međunarodnu saradnju istražiti ono što je u tom izveštaju netačno navedeno, dodavši da u Ministarstvu niko ne zna ko je popunjavao taj upitnik.

"Ne kažemo da je zdravstveni sistem idealan i radićemo na rešavanju problema gde su u pravu", poručio je Stanković.

On je naglasio da se sa ovoliko malo para i malim ličnim primanjima zdravstvenih radnika mnogo radi i da postoje rezultati.

Stanković je istakao da nije tačno da je srpski zdravstveni sistem kolabirao, već je pokazao da u vreme krize može da odgovori na probleme i obezbedi i najsloženije zahvate.

"Taj izveštaj je pravljen mimo Ministarstva zdravlja i niko o njemu ne zna ništa. Ko je to pisao ne znamo. Tražili smo malo detaljnije obrazloženje zato što u tom izveštaju stoji netačno, na primer, da nema Farmakopeje na našem sajtu Agencije za lekove i lekovita stredstva", kazao je ministar i dodao da samo ta činjenica nosi 10 poena.

Stanković je rekao da je utvrđeno da je istraživanje finansirala farmaceutska industrija "Fajzer" i da je neko iz Ministarstva navodno od 45 pitanja odgovorio samo na 12, kao i da je navodno on sam potpisao izveštaj.

"Nemamo nikakvih informacija da je bilo ko od nas nešto tražio kada su u pitanju podaci koji su prezentovani", dodao je on.

Ministar je rekao da je sigurno loše u srpskom zdravstu zato što oko 50.000 firmi u Srbiji ne plaća zdravstveno osiguranje i da ti dugovi sada iznose oko 840 miliona evra i da postoji tendencija da budu do milijardu evra.

Ključni problem, prema njegovim rečima, jeste novac, ali nije tačno da je u poslednjih 10 godina u zdravstvo uloženo 15 milijardi evra, već između tri i tri i po milijarde evra.

Direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević kazala je TV Pink da je sporni izveštaj radila ekspertska organizacija, a ne zvanično telo Saveta Evrope i da nisu korišćeni odgovarajući parametri.

Zamenik direktora Poliklinike Kliničkog centra Srbije Arsen Ristić je kazao da je ta anketa dala podatke koji su plasirani u političke svrhe i da ne odražava pravo stanje zdravstva.

"Naša medicina može u mnogim segmentima da bude bolja, ali u nekim segmentima imamo vrhunske rezultate", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: