Održan 25. Beogradski maraton

Meri Ptikani i Džejms Barbasai iz Kenije pobednici su 25. jubilarnog maratona.

Izvor: B92, Blic

Subota, 21.04.2012.

19:37

Default images

Na startu je bilo 2.328 takmičara iz 35 država u maratonu i polumaratonu u obe konkurencije.

Znak za start trke dali su promoteri maratona - srpski olimpijci na Igrama u Londonu predvođeni predsednikom Olimpijskog komiteta Srbije Vladom Divcem.

Pet minuta kasnije startovala je i trka zadovoljstva u kojoj je učestvovalo više od 20.000 ljudi. Trka je imala humanitarni karakter u sklopu akcije "Trčimo za bebe".

Moto ovogodišnjeg maratona je "Možemo svi", a kao i prethodnih godina predviđene su novčane nagrade za eventualno obaranje svetskog, evropskog, državnog rekorda, kao i rekorda staze. Beogradski maraton počeo je u Bulevaru kralja Aleksandra, trasa maratona vodi preko Slavije, Nemanjinom Ulicom, a zatim su učesnici trke prošli na novobeogradsku stranu, i to ulicama Milentija Popovića, Jurija Gagarina, Zemunskom. Sam finiš trke bio je u centru grada, na Terazijama.

Do kraja maratona u 19 časova na snazi će biti izmenjen režim saobraćaja u pojedinim delovima grada.

Prvi put ove godine trkači su imali brojeve sa elektronskim čipovima, a u trkama su učestvovali i "pejsmejkeri", koji su obezbedili ritam za neiskusne takmičare. Takav bi bio i jedan od promotera, vaterpolista Slobodan Soro koji je priznao da nikada nije trčao u najpoznatijoj i najmasovnijoj trci u Srbiji.

Na Beogradskom maratonu trkalo se i za bebe. Ovoga puta za kupovinu 30 aparata koji bebama, na bezbolan način, mere nivo kiseonika u krvi i brzinu otkucaja srca. Pulsni oksimetri namenjeni su Institutu za neonatologiju.
Beta
Organizator akcije "Trčimo za bebe" Branimir Kuzmanović kaže da je Beogradski maraton poput Londonskog na kome se prikupi 40 miliona funti u humanitarne svrhe.

"Što mi ovde ne bismo prikupili za ono što je nama najvažnije", upitao je Kuzmanović.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku za sve u Srbiji su sigurno najvažnije bebe.

Pored rekordnog broja takmičara, ovu značajnu manifestaciju podržalo je puno Beograđana koji su stajali uz stazu i bodrili učesnike. Mladi, stariji, roditelji sa decom svi su izašli na ulice da pozdrave takmičare i budu deo Beogradskog maratona.

Među učesnicima su i predsednički kandidat DS-a Boris Tadić, koji je istrčao Trku zadovoljstva, nekadašnji potpredsednik vlade Božidar Đelić, pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Šapić i mnogi drugi.

Više o maratonu pročitajte na našoj sportskoj stranici.

"Maraton ispunio svoj cilj"

"Mislim da je 25. Beogradski maraton pokazao da ova manifestacija raste svake godine. Mnogo je lepo što Beograd ima tako nešto", rekao je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac.

"Važno je da se svi bave sportom, ali ne samo kada je maraton, već tokom cele godine. Ova manifestacija je i lepa slika Beograda i Srbije", kazao je Divac.

Gradski sekretar za sport Aca Kovačević ocenio je da je današnji maraton ispunio svoj cilj da se u manifestaciju uključi što više dece.

U trci zadovoljstva učestvovalo je više od 20.000 rekreativaca, a najviše je bilo đaka beogradskih osnovnih i srednjih škola. Napravili smo manifestaciju koja je ispunila svoj cilj", rekao je Kovačević.

Izmenjen režim saobraćaja

Zbog održavanja tradicionalnog 25. Beogradskog maratona biće izmenjen režim saobraćaja - saobraćaj će biti zabranjen na trasi maratona i u Kolarčevoj, Ulici Terazije i Kralja Milana, kao i na delu Trga Nikole Pašića prema Terazijama.

Do 17 sati biće zabranjen motorni saobraćaj i parkiranje i u ulicama: Prizrenskoj i delu Balkanske ulice (od Prizrenske do Ulice kraljice Natalije), kao i u zoni OTC "Novi Beograd”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: