Obradović smenio svog pomoćnika

Ministar prosvete Žarko Obradović smenio je svog pomoćnika Slobodana Jaukovića jer se suprotstavio strategiji obrazovanja o privatnim fakultetima.

Izvor: B92

Petak, 13.04.2012.

22:58

Default images

Naime, ta strategija predviđa da studenti privatnih fakulteta dobijaju pravo na smeštaj i ishranu u studentskim domovima, tvrde izvori „Blica“.

Slobodana Jaukovića rešenje o smeni zateklo je na stolu u kancelariji Ministarstva prosvete kada se nedavno vratio iz kratke privatne posete Londonu.

U Ministarsvu tvrde da Jauković nije smenjen, već da je penzionisan. Profesor tvrdi suprotno.

"Meni je radna knjižica na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i odatle mogu da idem u penziju, ne može Ministarstvo da me penzioniše. Ja sam smenjen", kratko je rekao za „Blic“ prof. Jauković, ne želeći da otkrije motive sukoba sa ministrom.

Izvor „Blica“ sa Beogradskog univerziteta kaže da je problem nastao jer se Jauković suprotstavio delu Strategije obrazovanja koji se bavi visokim obrazovanjem.

"Deo strategije koji se odnosi na visoko obrazovanje radio je prof. Dragan Domazet, inače vlasnik privatnog univerziteta. Strategijom je predviđeno da i studenti sa privatnih fakulteta imaju pravo za smeštaj u domu i ishranu u studentskim menzama. Znamo kakva je prolaznost na privatnim fakultetima, pa bi to bila neravnopravna konkurencija studentima državnih fakulteta. Takođe, predviđeno je da se osim budžetskih i samofinansirajućih studenata uvede i status sufinansirajućih studenta, gde bi država delimično finansirala i studente na državnim i privatnim neprofitnim fakultetima. Profesor Jauković se tome suprotstavio i to je bio jedan od razloga za njegovu smenu", tvrdi izvor „Blica“.

Veze sa privatnim fakultetima

Ministar prosvete Žarko Obradović radi kao profesor na privatnom Univerzitetu „Megatrend“. Do prelaska u Ministarstvo, Obradović je bio i vršilac dužnosti dekana na Fakultetu za državnu upravu i administraciju. Mesto dekana je napustio kad je prihvatio mandat u Vladi, kako ne bi bio u sukobu interesa. Odrekao se i ministarske plate, jer su mu mesečna primanja na Univerzitetu „Megatrend“ 265.000 dinara.

Jedan od autora Strategije obrazovanja, zadužen za visoko obrazovanje, prof. dr Dragan Domazet, osnivač je i većinski vlasnik Univerziteta „Metropolitan“. Univerzitet je počeo da radi 2005. kao Fakultet informacionih tehnologija. Sada ima četiri integrisana fakulteta (za informacione tehnologije, menadžment, Fakultet digitalnih umetnosti, Fakultet za sport i turizam iz Novog Sada).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: