Petak, 06.04.2012.

20:11

Za 60% udesa krivi motociklisti

Na ulicama je sve više motocikala. Statistika pokazuje da se 60 odsto saobraćajnih udesa sa motociklistima desi njihovom greškom.

Izvor: B92

Default images

Na drugoj strani motoristi se žale da se vozači automobila i ne trude da ih primete.

Ponekad ih i ne čujete, neretko ih vidite tek kada projure pored vas, a nekad bude i prekasno za sve.

Prošle godine nastradalo je 87 vozača motora.

Snežana Tripković izgubila je sina Ognjena prošle godine kada ga je na raskrsnici ubio pijani, bahati vozač.

Nova sezona motocikala- isti problemi.

"Iza kacige se nalazi čovek, gledaj pažljivije spasi život" naziv je nove kampanje u kojoj učestvuju i Udruženja motociklista i agencija za bezbednost saobraćaja.

Rudolf Batušić vozi motor od 1976. godine.

"1990. godine sam imao težak udes, naravno nisam bio ja kriv, vozač je izašao sa parkinga potpuno neostvetljen u 9 sati uveče, ali svakodnevno imamo situacije, juče nam je čovek izašao s bagerom sa sporednog puta", kaže Rudolf Batušić iz "Moto kluba".

Statistika kaže da čak 60% saobraćajnih nesreća izazovu motoristi, oni koji voze motore kažu da ih kolege u automobilima ne doživljavaju kao ravnopravne u saobraćaju.

"Mnogo udesa se dešava kada vozač automobila da li ne vidi motor ili iz nekog razloga ne pruži prednost, kada je on ima prema svim pravilima saobraćaja, i skrene u ulicu levo, a motocikl je išao pravo, a ovaj više nema mogučnost da ukoči", rekao je Ivan Pavlović iz Asocijacije biciklista BJ Bajkers.

Ipak neretko se mogu videti motociklisti koji prolaze na crveno, provlače se između automobila, pa sve do ekstremnih primera vožnji na jednom točku. Iz saobraćajne policija najavljuje kontrole i kažnjavanje.

"Ja sada upozoravam prvo vozače motora da vode računa da vode računa o svojoj bezbednosti da voze po režimu saobraćaja i tako dovode i sebe i ostale vozače u opasnost, a ostale vozače da shvate da je motor prevozno sredstvo", kaže Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije.

Kacige koje prekrivaju celo lice, kožna odela koja se pri padu pet puta sporije cepaju samo su neke od stvari koje mogu da pomognu vozačima motora, ali najviše od svega opreznija vožnja!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: