Vlada menja zakon o vraćanju PDV-a

Skupština i Vlada Srbije prihvatili su i podržali inicijativu građana za smanjenje marži i ukidanje PDV-a na hranu i opremu za bebe.

Izvor: B92

Petak, 16.03.2012.

18:01

Default images

Najavljena je izmena Zakona o PDV-u kao i ograničavanje marži.

Inicijativni odbor akcije "Glasaj za bebe!” danas je, zajedno sa bebama i njihovim roditeljima, predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović predao 182.736 potpisa građana za inicijativu za ograničenje trgovačkih marži i ukidanje PDV-a na opremu i hranu za bebe.

Nakon toga usledio je razgovor u Vladi Srbije na kome je rečeno da je Vlada već pripremila dva predloga za rešenje problema PDV-a koji mogu da pomognu da se ostvari cilj koji je inicijativa postavila, a da se ne destabilizuje poreski i ekonomski sistem države.

Jedan predlog podrazumeva povraćaj iznosa PDV-a za nabavku neophodne opreme za bebe i može se relativno brzo primeniti jer već postoje mehanizmi i iskustva sa drugim proizvodima i grupacijama stanovništva

Drugi predlog jeste osnivanje fonda u koji bi se uplaćivao naplaćeni PDV na proizvode za bebe i iz koga bi bila upućivana finansijska pomoć svim porodicama s malom decom. Ovaj predlog, prema rečima premijera Mirka Cvetkovića, zahteva duži period analiza, priprema i rešavanje brojnih pitanja kao što je visina pomoći za samohrane ili roditelje sa više od dvoje dece i slično.

Vlada je spremna da za desetak dana pripremi predlog izmene Zakona o PDV-u i uputi ga Skupštini na odlučivanje, ali je izrazio bojazan da do zasedanja Skupštine neće doći pre održavanja izbora u maju.

Rečeno je i da Vlada Srbije može vrlo brzo doneti uredbu o ograničavanju trgovačkih marži, nakon konsultacija s partnerima iz EU. Međutim, navedeno je da visoke cene hrane i opreme za bebe ne mogu da se kontrolišu samo na ovaj način. Jedan od pokretača ove inicijative Vladimir Ješić, urednik portala bebac.com kaže za B92 da misli da je povraćaj PDV-a dobro rešenje koje će omogućiti direktan povraćaj novca. On smatra da roditelji koji ubuduće budu kupovali opremu i hranu za bebe treba da sačuvaju račune, a da ih onda odnesu u ekspozitrue trezora (postoji 145 takvih filijala širom Srbije) i traže povraćaj novca.

Ješić smatra da će teži posao biti ograničavanje marži, ali dodaje da je nedopustivo da "zarada uvozničkog lobija na pelene i mleka za dohranu beba bude 200 do 300 posto".

On dodaje da tome svi potrošači treba da se suprotstave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: