Kosovo protiv kandidature Srbije

Ministar policije Ivica Dačić kaže za B92 da je Vlada Kosova poslala pismo svim članicama EU u kome traži da se Srbiji ne odobri kanidatura za članstvo u Uniji.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 19.02.2012.

19:11

Default images

Srbija je kriva za neuspeh dijaloga, navodi se u pismu koji je iz Prištine upućen u zemlje članice EU, koje bi krajem februara ponovo trebalo da odlučuju o srpskoj kandidaturi. Šef pregovaračkog tima Beograda Borko Stefanović pokazao je gostujući na RTS-u to pismo, a u Briselu kažu da ne znaju ništa o pismu Prištine.

"U pismu se ističe da je postignut samo ograničen napredak u dijalogu i ukazuje na nedostatak suštinskog dijaloga u implementaciji u postizanju dogovora o otvorenim pitanjima", kaže Ivica Dačić.

S tim u vezi Kosovo poziva Evropsku uniju i države članice da to imaju u vidu posebno u kontekstu odluke o dodeli kandidature Srbiji krajem februara ove godine, navodi se u pismu zemljama članicama EU, rekao je Dačić.

Vlada Srbije mora da osudi ovakav potez Prištine jer se, kako navodi ministar unutrašnjih poslova, na ovaj način Srbija dovodi u neravnopravan položaj.

Slanje ovog pisma i ovakav zahtev Prištine jasno pokazuje da je za kosovske vlasti dijalog samo mogućnost za pritisak na Beograd i da ne žele kompromis sa Beogradom, kaže Dačić.

"Mislim da ovakvo jedno pismo predstavlja i jasan pokazatelj da su mnoge stvari koje se dešavaju, kada je reč o kandidaturi, više političkog karaktera, nego što je zaista reč o nekim kriterijumima koje Srbija treba da ispuni da bi dobila kandidaturu za članstvo u EU", naglasio je Dačić. Šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović je gostujući na RTS-u pokazao pismo koje je Priština poslala na adrese zemalja članica EU, ocenivši da je time "posegnula za jednim vrlo štetnim korakom".

Prema njegovim rečima, u pismu se objašnjava i šta dosad Srbija nije učinila, odnosno šta od dogovora u dijalogu navodno nije implementirala i da zato ne treba da dobije status kandidata.

"To je zaista vrlo loš potez i, čini mi se, da su u ovom momentu promašili gol", rekao je Stefanović, istakavši da je to pismo "dokaz kako ne razumeju Evropsku uniju i evropske integracije".

"Nije Priština ta, i mi duboko verujemo u to, koja ima pravo i može da odlučuje o evropskim integracijama i proširenju Evropske unije.O tome odlučuje Brisel i on, siguran sam, neće blagonaklono gledati na ovaj zaista jalov potez Prištine da ošteti našu kandidaturu", rekao je Stefanović.

U Briselu međutim navode da ne znaju ništa o pismu koje je poslala Priština, a za sada ni iz Prištine nema potvrde da je pismo poslato članicama EU.

U međuvremenu, premijer Kosova Hašim Tači kaže da će Kosovo u regionalnim forumima biti predstavljeno kao nezavisna i suverena država. To će se, kako navodi Tači, postići pominjanjem Deklaracije o nezavisnosti, zatim mišljenja Međunarodnog suda pravde i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Šef vladinog tima za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da za Beograd nije prihvatljivo rešenje za predstavljanje Kosova na regionalnim forumima u kojem bi se pominjala Deklaracija o nezavisnosti Kosova iz 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: