"Olakšice za australijske vize"

Ministar Ivica Dačić razgovarao s ministrom za imigracije Australije Krisom Bouenom o uvođenju olakšica pri izdavanju australijskih viza srpskim državljanima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.02.2012.

13:42

Default images

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, postignut je dogovor da počnu razgovori koji bi doveli do proceduralnih olakšica za izdavanje australijskih viza za srpske državljane i produženja roka njihovog važenja.

Dačić je podsetio da je Srbija posle 2000. godine ukinula vize za građane Australije, ali da Australija po pitanju viza ima politiku po kojoj su svi, sem britanske kraljice i državljana Novog Zelanda, u obavezi da imaju vize kada dolaze u tu zemlju.

Dačić i Bouen razgovarali su i o srpskoj dijaspori, koja u Australiji ima više od 100.000 popisanih građana.

Dačić je ocenio da srpska dijaspora može predstavljati ne samo most za razvoj saradnje Srbije i Australije, već ima i značajan uticaj na australijsku političku scenu kada je reč o stavovima koji su važni za region, dodaje se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije u Kanberi je razgovarao i s predstavnicima Australijske federalne policije, koji intenzivno prate kriminalnu scenu na Balkanu.

Oni su Dačiću predstavili nekoliko akcija u kojima imaju interesa da zajednički učestvuju sa srpskom policijom.

Dačić je naveo da je u pitanju pre svega trgovina narkoticima, jer je dva do tri puta viša cena kokaina u Australiji od one u zapadnoj Evropi - "motiv raznim kriminalnim grupama sa Balkana da se sve više povezuju sa australijskim kriminalnim grupama".

To je, istakao je Dačić, jedan od razloga za potpisivanje Memoranduma o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Australijske federalne policije".

Dačić je u Kanberi razgovarao i sa članovima spoljnopolitičkog odbora australijskog parlamenta i s ministrom spoljnih poslova Australije Kevinom Radom, koji je najavio da će posetiti Beograd.

Dačić je istakao da su australijski zvaničnici iskazali spremnost za unapređenje ne samo političkih, već i ekonomskih odnosa sa Srbijom i dodao da su posetu Beogradu najavili i australijski biznismeni kako bi razmotrili mogućnosti za ulaganje u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: