ISG protiv izbora na severu KiM

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo uputila je više poruka Srbiji, među kojima je i protivljenje održavanju predstojećih izbora u Srbiji i na severu Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2012.

15:25

Default images

ISG u zaključcima sa 14. zasedanja ovog tela, koje čine prijatelji nezavisnosti Kosova, poziva Srbiju da se pridržava svojih međunarodnih obaveza i uzdrži se od mešanja na Kosovu. To, kako se navodi, uključuje mešanje kroz širenje svoje policije, bezbednosne i druge državne prisutnosti.

Srbija se poziva da podrži napore međunarodnih aktera i institucija Kosova u promociji vladavine prava.

ISG, takođe, poziva Srbiju da osigura da lokalni izbori ne budu prošireni na sever Kosova.

ISG ocenjuje da Ahtisarijevi principi jačanja, transparentnosti, lokalne demokratije i poštovanja prava zajednica i identiteta pružaju najbolji model za budućnost opština na severu Kosova.

Ti principi, kako se ukazuje, u saglasnosti su sa evropskom praksom i obezbeđuju transparentnu i odgovarajuću ulogu Srbiji, kao i normalno funkcionisanje Kosova.

Fejt: Zatvaranje kancelarije uslovljeno Ahtisarijevim planom

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu (ICR) Piter Fejt istakao je da je zatvaranje njegove kancelarije uslovljeno punim ispunjavanjem Ahtisarijevog plana.

On je, posle sastanka Međunarodne upravljačke grupe (ISG) u Beču, rekao da je, kad je reč o položaju Srba na Kosovu, kosovska vlada postigla veliki napredak južno od Ibra, i da je Srbima tamo omogućeno da žive bezbedno, koriste svoj jezik, imaju svoje gradonačelnike i šefove policija, kao i mogućnost za ekonomski razvoj.

Na pitanje novinara Tanjuga šta predviđa plan za okončanje mandata ICR, Fejt je istakao da je potrebno da to isto postane realnost na severu Kosova i da taj deo bude povezan s Prištinom.

Fejt je naveo da sever Kosova ostaje deo Kosova i da ISG smatra da podela nije opcija, već očekuje da primena Ahtisarijevog plana bude sprovedena na čitavoj teritoriji Kosova.

On je podsetio da je napravljen i veliki napredak po pitanju bezednosti kulturnog i verskog nasleđa Srba na Kosovu, dodajući da se o sigurnosti srpskih svetinja sada brine kosovska policija umesto Kfora.

"Nadam se da će to biti uočeno u Beogradu. Multietnička realnost, pomirenje biće glavni izvor stabilnosti na zapadnom Balkanu", podvukao je Fejt.

Sever Kosova je, kako je dodao, budući izazov, jer su međunarodna zajednica i kosovska vlada imale malo pristupa severu da bi došle do građana što je, kako je naglasio, posledica klime zastrašivanja i nasilja koji dominiraju tamošnjom situacijom.

"Ceo proces okončanja nadgledane nezavisnosti i budućnost Kosova kao moderne, multietničke demokratije ne bi smeli da budu talac lidera na severu Kosova koji imaju drugu agendu", naglasio je Fejt.

On je kazao da je ISG danas izrazila punu podršku opredeljenju kosovske vlade da preduzme odgovarajuće korake ka okončanju nadgledane nezavisnosti.

Prvi kolosek se, prema njegovim rečima, tiče okončanja primene Ahtisarijevog plana.

"Vlada namerava da kroz skupštinu prođe niz zakona, koji bi zaključili primenu Ahtisarijevog paketa. Vlada je takođe opredeljena da ostvari napredak i kad je reč o Srbima na severu", poručio je Fejt.

Kada ti procesi budu završeni, ISG će zaključiti da je Ahtisarijev plan primenjen i onda ćemo preći na drugi kolosek, najavio je on, dodajući da taj kolosek predviđa amandmane koje kosovska vlada treba da predloži u cilju prenošenja vlasti sa ICR-a i osigura da ključni principi Ahtisarijevog plana budu ukorenjeni u Ustavu i zakonima Kosova.

Kada ICR bude napustio Kosovo to ne znači da niko više neće pratiti šta se tamo dešava, dodao je on, ukazujući da će EU i "prijatelji Kosova" nastaviti da motre na poštovanje Ahtisarijevih principa i vrednosti.

Mnogi od tih principa, ukazao je on, ključni su zahtevi u procesu stabilizacije i pridruživanja.

Fejt je ocenio i da okončanje nadgledane nezavisnosti, koje treba da se desi do kraja godine, nakon primene Ahtiarijevog plana, približava Kosovo članstvu u EU.

Tači: Kosovo bliže evropskoj perspektivi

Kosovski premijer Hašim Tači je ocenio da je odlukom ISG konsolidovana i ojačana kosovska država, te da je ujedno i otvorila evropsku perspektivu.

"Prvi put u istoriji Kosova imamo jasnu evropsku agendu", naglasio je on, dodajući da je vlada opredeljena da nastavi reforme u svim oblastima u cilju postizanja najviših evropskih standarda.

Tači je ocenio da će Kosovo sada biti bliže evropskoj perspektivi i da očekuje da dobije nove procese u evropskim integracijama.

Okončanje nadzirane nezavisnosti, smatra Tači, znači da je Kosovo bilo uspešno u protekle četiri godine i da sada ulazi u novu fazu evropske perspektive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: