"Smena Ugričića politička stvar"

Posle smene direktora Narodne bibiloteke Srbije Sretena Ugričića, još nema dijaloga vlasti i nevladinih organizacija.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2012.

16:36

Default images

Umesto toga organizovana je javna debata u Kulturnom centru Beograda.

Debati, međutim, nisu prisustvovali predstavnici vlasti. Neki su došli da podrže Ugričića, a neki i kako bi dodatno pojasnili sporni tekst savetnika predsednika crnogorske skupštine Andreja Nikolaidisa. Okupljeni na debati, pa i sam Ugričić, branili su umetničku slobodu.

"Optužen sam da podržavam terorizam i smenjen sam sa mesta upravnika Narodne biblioteke Srbije, jer sam podržao pravo da čitamo slobodno od svakog unapred nametnutog tumačenja, od svake pretnje, od svake unapred nametnute istine", kazao je Ugričić.

Prema rečima predsednika NUNS-a Vukašina Obradovića, smena Ugričića mogla bi se okarakterisati kao politička stvar.

"To znači da su koalicioni partneri procenili da im više rejtinških poena donosi ćutanje nego suprotstavljanje ovakvoj jednoj najavi SPS, koja traži da se Ugričić smeni", kaže on.

Učesnici debate naveli su i da je trenutno sporno sve - od tumačenja Nikolaidisovog teksta, preko smene Ugričića, pa sve do reakcija ministra Ivice Dačića.

Novinari, međutim, od učesnika nisu dobili odgovor na pitanje - gde prestaje sloboda govora, a počinje ekstremizam.

"Takođe mi je neverovatna strast za otkrivanje granice slobode govora. Znači, to me potpuno fascinira, evo kod svih vas vidim da su u pitanju novinari, je l' vi to želite da biste znali da slučajno ne pređete tu granicu?", zapitao je pisac Vladimir Arsenijević.

I pored toga što su bili pozvani, debati nisu prisustvovali najčešće prozivani predstavnici vlasti - ministar kulture Predrag Marković i zamenik premijera Ivica Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: