Neprohodni i Jarinje i Brnjak

Oba administrativna prelaza sa Kosova prema centralnoj Srbiji ponovo su blokirana pošto su u blizini Brnjaka i Jarinja građani postavili balvane i kamenje.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 08.12.2011.

14:02

Default images

I dalje se koriste samo alternativni putni pravci kojima je otežano kretanje zbog kiše i snega koji su u toku dana padali na severu Kosova.

Pored novih barikada dežuraju građani koji kažu da su na prelazima albanski carinici i pogranični policajci protiv čijeg dolaska na sever pokrajine protestuju čcetiri i po meseca.

Na više mesta gde se danonoćno dežura postavljeni su šatori i kontejneri, a vojnici Kfora u Jagnjenici i Jarinju imaju kontrolni punkt ali ne ometaju saobraćaj.

Dežura se i na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, gde je iza šatora betonska barikada, kod Dudinog krša barikada je više puta ojačavana i ona je sada široka više od 20 a visoka oko tri metra.

Vozila se jednom kolovoznom trakom propuštaju u Zupču, Rudaru i na ulazu u Leposavić i na svim putnim pravcima prolaz je slobodan za pripadnike Kfora ali ne i za Euleks i privremene kosovske institucije.

„Na barikadama dežuraju lokalni Srbi, mirno je, nešto je manje ljudi jer je hladno. Postoje najave da će se sutra sklanjati barikade na Jarinju, ostaje da se vidi šta ce doneti 9. decembar kad su u pitanju barikade, koje se i dalje nalaze u Dudinom Kršu, na mostu u Kosovskoj Mitrovici kao i na još nekoliko lokacija“, kaže za B92 Željko Tvrdišić, novinar Tanjuga.

Tokom prepodneva put preko prelaza Jarinje bio je prohodan za saobraćaj, vojnici Kfora posle provere ličnih dokumenata propuštali su vozila prema Raškoj, a tu su i pripadnici Euleksa i Kosovske policije.

Srbi ispred Jarinja na kosovskoj strani preusmeravaju vozila na alternativni putni pravac koji zaobilazi prelaz Jarinje.

Vlada je pozvala sve građane da ne pribegavaju novom postavljanju barikada na severu Kosova, rekao je koordinator Vlade Srbije za odnose sa medijima Slobodan Homen.

Kako je Homen istakao, novo postavljanje barikada bilo bi u direktnoj suprotnosti sa interesima Srbije.

Vlada Srbije usvojila je danas dva dokumenta neophodna za sprovođenje dogovora postignutih u pregovorima Beograda i Prištine, kao i sporazuma o slobodi kretanja.

Mihajlović je rekao da je Vlada donela Uredbu o posebnom načinu obrade podataka sadržanih u katastru zemljišta za Kosovo i Metohiju i zaključak o osiguranju motornih vozila sa registarskim tablicama koje su izdale privremene institucije Kosova.

Kako je naveo, uredba je doneta radi vođenja pouzdane katastarske evidencije o nepokretnostima i pravima građana i drugih subjekata za vreme važenja Rezolucije 1244.

Mihajlović je objasnio da posebna obrada podataka podrazumeva skeniranje i fotografisanje podataka, koje će obavljati Republički geodetski zavod, koji će te podatke dostavljati timu za dijalog s Prištinom.

Prema Vladinom zaključku, Udruženje osiguravača Srbije je nosilac posla organizacije izdavanja polise osiguranja vozilima s tablicama privremenih institucija, kako na administrativnoj liniji, tako i na graničnim prelazima koje će odrediti MUP i pregovarački tim.

U više hramova i crkava na Kosovu i Metohiji u podne je služen moleban za mir u pokrajini.

Episkop raško-prizrenski Teodosije je istakao da "moramo biti okrenuti izgradnji mira i budućnosti svih naroda koji ovde žive" uz svest da ne zaboravimo prošlost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

347 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: