Rasmusen: Sporazum dobra vest

U Briselu počeo sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a, na kojem će se razgovarati i o Kosovu. Rasmusen: Sporazum o prelazima dobra vest

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 07.12.2011.

08:55

Default images

Na dvodnevnoj konferenciji će se, kako je najavljeno, raspravljati i o merama za sprovođenje političkih odluka usvojenih na samitu u Lisabonu, procesu tranzicije u Avganistanu, antiraketnoj odbrani, o odnosima Alijanse sa Rusijom, kao i o saradnji s državama Zapadnog Balkana.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je pred početak samita da je sporazum Beograda i Prištine o upravljanju prelazima na severu Kosova "dobra vest" i naglasio da će svaki korak ka poboljšavanju odnosa u regionu i sa NATO-om i Evropskom unijom "biti koristan ne samo za region već i za evro-atlantske strukture, uključujući Atlantski savez i EU".

On je ocenio da bi bilo korisno ukoliko bi EU dodelila status kandidata, jer bi time ojačala regionalnu bezbednost. Ipak, on je dodao da je na EU da odluči da li će da dodeli Srbiji status kandidata, kada se lideri bloka od 27 zemalja sastanu u petak u Briselu.

"Ja se neću mešati u poslove EU", rekao je Rasmusen, odgovarajući na pitanje da li bi ta odluka bila pozitivna ili negativna po bezbednost regiona, posle nedavnih napada na mirovne snage NATO-a na Kosovu.

"Međutim, generalno, ja verujem da bi bilo koji korak koji može da doprinese odnosima između zemalja u regionu i u evro-atlanskim strukturama, uključujući Evropsku uniju i NATO, koristio ne samo regionu nego i Evropi u celini", rekao je Rasmusen, a preneo Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: