Ko vuče konce na barikadama?

Odluke o barikadama na severu Kosova donose se u kriznim štabovima, gde su, osim predsednika opština, opštinski funkcioneri i predstavnici javnih preduzeća.

Izvor: B92

Petak, 02.12.2011.

22:20

Default images

Dogovor se preko glavnog čoveka na barikadi, koji je iz opštinske uprave, prenosi okupljenima.

Ovo je jednostavan mehanizam kako već četiri meseca funkcioniše otpor Srba na severu KiM. Ključni lideri na severu Kosova i glavni igrači na barikadama su dvojica predsednika opština.

Prvog i glavnog i stranci vide kao proračunatog i onog koji „vlada sobom i situacijom“, i to je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić. Drugi igrač po važnosti više reaguje emotivno, i to je predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović. Međutim, ukupno četvorica predsednika opština sa severa rade u timu i svaki od njih ima svog glavnog čoveka na barikadi u svojoj opštini.

Dvojica među predsednicima opština koji se mogu opisati kao glavne vođe naroda su Slaviša Ristić i Dragiša Milović. Oni su u strukturama vlasti na severu praktično od 1999. Njih narod koji je na barikadama pamti još iz vremena kada su zajedno sever branili na mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Ristić je nesumnjivo najiskusniji vođa na severu. Njemu bez ustezanja i stranci pripisuju etiketu da „uvek ima kontrolu nad svojim ponašanjem“ i otuda ga smatraju najvećom smetnjom za sprovođenje planova i uklanjanje barikada. Milović je, međutim, emotivac, ali oni koji ga poznaju dodaju da je „naučio da ne reaguje na prvu“. Obojica su članovi DSS. Ristić i Milović imaju punu podršku naroda u svojim opštinama, a to znači i na barikadama. Građani ih ne doživljavaju kao pripadnike partije, oni su nesumnjivi lideri na severu. Uticaj na severu su preuzeli od stranačkog kolege Marka Jakšića.

Posebno Ristić, ali i Milović manje su u kontaktu s partijom povodom poteza na KiM i više na terenu reaguju na osnovu iskustva. Za razliku od njih, u češćoj komunikaciji sa centralom - SNS - jeste Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić je kadar DS i u najdelikatnijoj situaciji od svih, jer ga najviše opterećuje partijski osećaj. Iako je raširen stav da su svi ovi predsednici opština pod direktnim uticajem svojih stranaka, istina je drugačija. Centrale stranaka igraju dvostruku igru: ne pritiskaju ih jer ne žele da dele odgovornost, ali s druge strane, ako se uspe u nastojanju da se sever očuva, svi će svoje funkcionere koristiti u kampanji.

Navijači bili na severu Kosova

Navijači Crvene zvezde boravili su u nekoliko navrata na severu Kosova. U vreme kada su još nepoznati počinioci zapalili punkt na Jarinju, bili su u najvećem broju, njih oko 50, a trenutno ih je desetak, saznaje "Blic".

Nemački ministar odbrane Tomas de Mezijer izrazio je juče sumnju da Beograd ne može da kontroliše Srbe na barikadama i upitao ko je poslao 70 ili više navijača Crvene zvezde na sever Kosova.

“Oni su na Kosovo došli samoinicijativno i nije im upućen poziv s barikada da se pridruže. Građani i lokalne vlasti ne kontrolišu administrativnu liniju, niti imaju mogućnost da bilo koga puste ili da bilo kome zabrane ulaz na sever Kosova”, kaže jedan od dežurnih na barikadi u opštini Zubin Potok.

Mezijerova izjava kojom se indirektno poručuje da na barikadama ima ekstremista unela je nemir među građane, jer je protumačena kao pravljenje odstupnice za eventualno zaoštravanje situacije na barikadama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: