Nedelja, 27.11.2011.

15:14

Arapska liga: Sankcije Siriji

Arapska liga odlučila je, većinom glasova, da uvede sankcije Siriji kojima se predvidja prekid trgovinskih veza sa ovom bliskoistočnom zemljom.

Izvor: Beta

Default images

Premijer Katara i ministar spoljnih poslova šeik Hamad bin Džasim al-Tani rekao je da bi "ta odluka trebalo da bude sprovedena u delo odmah".

On je upozorio da, ukoliko arapski svet ne uspe da zaustavi krizu, onda bi mogle da intervenišu strane sile.

Šeik Hamad je prethodno rekao da Arapi žele da izbegnu ponavljanje onoga što se desilo u Libiji, gde je posle rezolucije Saveta bezbednosti UN došlo do vazdušnih udara protiv snaga Moamera Gadafija, tokom kojih je on zbačen s vlasti i ubijen.

Katarski premijer je objasnio da su se arapske zemlje angažovale da bi izbegle ta mešanja spolja, ali i dodao da, ukoliko medjunarodna zajednica ne vidi da su Arapi ozbiljni, on ne može da garantuje da se takva akcija može izbeći.

Arapska liga je sa 19 glasova od ukupno 22 člana organizacije usvojila sankcije kojima se zabranjuju putovanja sirijskih rukovodilaca, zamrzava imovina članova vlade predsednika Bašara al-Asada, obustavlja poslovanje sa Sirijskom centralnom bankom i prekida investiranje u Siriju, rekao je šeik Hamad na konferenciji za štampu.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu kaže da Turska podržava odluku Arapske lige o uvodjenju sankcija susednoj Siriji.

"Turska podržava odluku i mere koje je Arapska liga preduzela protiv Sirije", rekao je Davutoglu agenciji Anadolija na marginama sastanka panarapske organizacije u Kairu, na koji je bila pozvana i Turska, mada nije arapska zemlja, preneo je AFP. Prema njegovim rečima, Arapska liga i Ankara se potpuno slažu po pitanju sirijske krize.

Danas nove žrtve

Deset civila je poginulo, a više od 25 je povređeno u Siriji, kada su na njih počeli da pucaju pripadnici bezbednosnih službi. Prema toj organizaciji, pet civila je ubijeno u Homsu, jednom od žarišta pobune protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada, jedan čovek je život izgibio u obližnjem gradu Kuseiru, dok je bluzu Damaska poginulo dvoje civila, medju kojima i jedan 14-godišnji dečak.

U istočno-sirijskom gradu Deir Ezor policija je za vreme jedne sahrane pucala na civile i tada je život izgubilo dvoje ljudi, navela je organizaicija, čije je sedište u Londonu. U mestu Muhsen u istom regionu je uhapšeno 17 ljudi.

Sirijske vlasti su saopštile da je policija ubila 12 naoružanih ljudi, i da je regionu grada Homs uhapšeno više pripadnika "terorističkih grupa". Organizacija za zaštitu ljudskih prava je navela i da su region Talbise blizu Homsa, na zapadu Sirije od jutros nastavljeni i sukobi izmedju pripadnika redovne sirijske vojske i dezertera.

Prema izveštaju agencije Frans pres, u Siriji je juče poginulo najmanje 35 ljudi, od kojih su 23 civili, dok je 12 sirijskih vojnika izgubilo život kada su ih u regionu Idleb napali dezerteri.

Ministri ekonomije zemalja članica Arapske lige trebalo bi uskoro da izglasaju uvodjenje ekonomskih sankcija Siriji, pošto vlasti te zemlje odbijaju da okonačaju represiju nad protivnicima Bašara al Asada. Prema procenama UN, više od 3.500 ljudi ubijeno je u Siriji od početka narodne pobune u martu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

23 h

Podeli: