Zatvaranje OŠ "Kralj Petar Prvi"?

Grupa roditelja, bivših nastavnika i učenika OŠ "Kralj Petar I" upozorava na sajtu Foruma beogradskih gimnazija da najstarijoj školi u Srbiji preti zatvaranje.

Izvor: B92

Sreda, 16.11.2011.

01:01

Default images

Potpisani kao Akcioni tim za odbranu OŠ "Kralj Petar I", oni navode da je škola koja slavi 293 godine postojanja pred zabranom rada.

Ističu da ta škola doživljava najcrnje dane u svojoj dugoj istoriji jer joj se ukidaju odeljenja i boravak, otpuštaju nastavnici i beleži najmanji broj upisanih prvaka do sada - ove godine svega 49.

Optužuju aktuelnu direktorku škole Milku Boškov da je posle šest godina na funkciji dovela školu pred zatvaranje i tvrde da je ministarstvo prosvete smenilo celokupan školski odbor samo zato što je direktorku pozvao na odgovornost.

Oni na sajtu Foruma beogradskih gimnazija navode da je školski odbor smenjen na osnovu Zapisnika prosvetne inspektorke Dragane Glavine od 13.09.2011, koji, kako tvrde, sadrži niz netačnih podataka i informacija, zbgo čega su podneli predstavku prosvetnoj inspekciji grada Beograda. Navode da je u tom zapisniku pomenuta inspektorka napisala zaključak da je "Školski odbor OŠ Kralj Petar I ceo svoj mandat radio nezakonito i da zato ga hitno treba smeniti po članu 35 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji se primenjuje u slučajevima zabrane rada ustanove".

Akcioni tim za odbranu ove škole tvrdi da je za poslednjih 6 godina ukinuto 10 odeljenja, da su školu napustila 23 nastavnika, kao i da je ukinut boravak za đake trećih i četvrtih razreda. Tvrde takođe i da su prostorije škole odlukom direktorke bile ustupljene za projekat „Druga šansa“ bez ugovora i odobrenja Sekretarijata za imovinu RS, i to kako saopštavaju "ambulanta mlađih razreda, baletska sala i školsko dvorište kao parking za članove projektnog tima", što je kasnije zabranila Prosvetna inspekcija.

Akcioni tim za odbranu škole navodi da je Školski odbor, uz podršku Saveta roditelja i većine nastavnika, već uložio prigovor na nalaz prosvetne insprektorke Glavine i priprema tužbu pred Upravnim sudom za obaranje svih odluka ministra prosvete Žarka Obradovića.

Oni tvrde da se time ne brani samo OŠ „Kralj Petar I“ već, kako navode u saopštenju, "sve škole i njihova autonomija pred samovoljom pojedinaca koji dolaze i odlaze sa svojih funkcija, ali za sobom ostavljaju nesagledive posledice za generacije koje dolaze".

U saopštenju podsećaju i na istorijat škole, nastale još 1718. kao "Mala srpska škola u Beogradu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: