Bez uhapšenih huligana iz Srbije

U uličnim neredima u Varšavi, u koje se pretvorio Marš nezavisnosti radikalne nacionalističke poljske omladine, više od 210 uhapšenih. U Varšavi i SNP 1389.

Izvor: B92

Subota, 12.11.2011.

10:33

Default images

Među uhapšenima nema huligana iz Srbije, koji su Maršu učestvovali, saopštava policija.

U maršu na poljski nacionalni praznik učestvovali su i pripadnici Srpskog narodnog pokreta 1389, koje je posebno na početku Marša nezavisnosti pozdravio organizator, lider ultrakatoličke Svepoljske omladine Robert Vinjicki.

Među 95 uhapšenih stranaca i učesnika Marša nezavisnosti i levičarskog kontramitinga Raznobojna nezavisna, koji je pokušao da blokira nacionaliste, najviše je Nemaca, 92, i po jedan Španac, Mađar i Danac.

U Maršu nezavisnosti nacionalističke i ultrakatoličke omladine vijorile su se zastave Srbije, Crne Gore, Rusije, Slovačke i Hrvatske, dok su Raznobojnu nezavisnu došli masovno da podrže aktivisti nemačke Antife.
Foto: Beta
Nakon što je nekoliko puta rasterivala nacionaliste vodenim topovima, suzavcem i pendrecima, policija je uspela da spreči tuče oko 7.000 radikala u Maršu nezavisnosti i oko 2.000 učesnika kontramitinga levičarske omladine.

U uličnim neredima i sukobima s policijom, u kojima su prednjačili huligani poljskih klubova, koji su takođe pred marš najavili kao pojačanje huligane iz Srbije, 29 ljudi je zbog povreda prevezeno u bolnicu, povređeno je 40 policajaca, a uhapšeno je 210 najagresivnijih učesnika nereda, koji su na policiju bacali kamenice, flaše i petarde.

U Varšavi je pričinjena i velika materijalna šteta, uključujući 14 patrolnih policijskih vozila. Na meti radikala bili su i novinari, a nekoliko poljskih redakcija, pre svega privatnih televizija, ostalo je bez vozila za prenos, koja su demolirana ili zapaljena.

Poljski predsednik Bronjislav Komorovski sinoć je najavio hitne izmene propisa i zakona o okupljanju, kako se više ne bi dešavalo da se Varšava svakog 11. novembra zbog radikalne omladine pretvara u bojno polje.

"Kome je moglo da padne na pamet da u Poljsku poziva iz inostranstva ljude kojima nije nimalo stalo do praznuju poljsku nezavisnost, već su došli da izazivaju nerede na poljskim ulicama? To je nacionalna poljska sramota", kazao je Komorovski.
Foto: Beta
Poljski premijer Donald Tusk vanredno će se danas sastati s ministrom unutrašnjih poslova Ježijem Milerom i ministrom pravde Kšištofom Kvjatkovskim.

U Varšavi se još tokom noći okupilo 30 sudija da po ubrzanom postupku izreknu kazne za izgrednike, a iste čekaju i Poljake i strance.

"Nadam se da će brzo delanje policije, tužilaštva i sudova zastrašiti strance da više nijedan ne dođe u Poljsku da izaziva nerede", kazao je noćas novinarima Kvjatkovski.

Prve presude uručene su jutros.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: