Počeo sastanak u vezi s imigrantima

U Loznici počeo sastanak čelnika Komesarijata za izbeglice, MUP-a, lokalne samouprave i predstavnika Banje Koviljače o rešenju problema imigranata.

Izvor: B92, Blic

Četvrtak, 10.11.2011.

07:44

Default images

Cilj sastanka je dogovor o rešavanju problema velikog broja imigranata, posebno ilegalnih na teritoriji grada, prvenstveno u Banji Koviljači, zbog čega četvrti dan uzastopno roditelji ne šalju decu u tamošnju osnovnu školu.

Sastanak se održava iza zatvorenih vrata, a učesnici su komesar za izbeglice Vladimir Cucić , zamenik direktora policije Branislav Mitrović, načelnik pogranične policije Nenad Banović, gradončelnik Loznice Vidoje Petrović sa saradnicima i predstavnci Mesne zajednice Banja Koviljača.

Pre toga, savet roditelja Osnovne škole "Vera Blagojević" u Banji Koviljači sinoć je predložio da se nastavi bojkot nastave zbog velikog broja imigranata u tom mestu.

Predsednik tog saveta Dejan Stalović je rekao Tanjugu da je na sastanku dogovoreno da Savet podrži bojkot nastave dok nadležni organi države ne ponude moguće rešenje problema u Banji Koviljači. On je objasnio da je, prema stavu predstavnika roditelja, neophodno da počne rešavanje problema velikog broja, pre svega ilegalnih imigranata u tom turističkom centru da bi bila doneta odluka o prekidu bojkota, koji smatraju načinom da se najbrže pokrenu odgovarajući postupci.

Prema njegovim rečima, ako nakon sastanka lokalne samouprave Loznice i nadležnih državnih organa budu pronađena prihvatljiva rešenja, uslediće ponovni sastanak Saveta i odluka o normalizaciji nastave.

On je naglasio da roditeljima nije cilj da osnovci ne idu u školu, nego da nadležni što pre odluče na koji će način izaći u susret građanima Banje Koviljače, koji su zabrinuti za svoju bezbednost.

Ministarstvo odbrane u novembru odbilo da prepusti praznu kasarnu

Pomoćnik komesara za izbeglice Ivan Gerginov je izjavio da je Komesarijat imao sredstava da izgradi još dva objekta u Banji Koviljači, ali da je u februaru taj predlog predsednik opštine odbio.

Gerginov je rekao da je u junu otvoren još jedan centar u Bogovađi.

Komesarijat je posle toga tražio pomoć od resornih ministara. Gerginov kaže da su pismo poslali Ministarstvu odbrane i premijeru Cvetkoviću, da su razgovarali sa ministrom policije Ivicom Dačićem i da je jedina tema bila kasarna koja bi im bila ustupljena, kako bi napravili centar sa dovoljno kreveta i uslovima poput onih u zemljama Evropske unije.

"Tražili smo od Ministarstva odbrane da nam ustupe kasarnu koja se ne koristi u krugu od 70 do 80 kilometara od Beograda. Negativan odgovor dobili smo 4. novembra", kaže pomoćnik komesara za izbeglice.

On objašnjava da je proteklih šest decenija 80 kreveta u Banji Koviljači bilo dovoljno, jer je Srbija bila tranzitna destinacija za azilante.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: