Bramerc: Nema novih uslova iz Haga

Glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc kaže da nema novih uslova za Srbiju, dok je pitanje jataka uobičajena tema u okviru saradnje Beograda i Haga.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 08.11.2011.

00:12

Default images

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, u okviru redovnih aktivnosti uoči podnošenja izveštaja o saradnji SB UN.

"U septembru sam bio u Beogradu, da bi se zatvorilo poglavlje begunaca. Ovoga puta idem, po običaju, da bih finalizirao svoj izveštaj za Savet bezbednosti UN, koji treba da bude poslat oko 15. 11", kaže Bramerc.

Bramerc je naglasio da je poglavlje s hapšenjem begunaca zatvoreno i da očekuje informacije u vezi s mrežom podrške Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, o čemu će razgovarati s "biroom ministra (Rasima) Ljajića, s kojim, kako je rekao, saradnja funkcioniše veoma dobro".

"Želimo da saznamo kako su begunci uspevali da se kriju tolike godine... Ali to je proces. Ne mogu se za nekoliko nedelja rasvetliti godine bekstva. Već sam dobio neke informacije, nadam se da ću dobiti nove. Ali ovi razgovori će se nastaviti i posle moje misije", kazao je on.

Bramerc je naveo da je u toku saradnja u okviru različitih procesa, pristup dokumentima, svedocima... i da postoji čitava serija ostalih elemenata.
Na pitanje da li je evropske integracije Srbije i dalje potrebno uslovljavati, Bramerc je kazao da se odluka o tome donosi u Briselu, a ne u Hagu.

"To je pitanje koje treba postaviti onima koji su utvrdili uslove. Razumeo sam da uslovljavanje i dalje postoji. Ali EU je u oktobru prošle godine jasno istakla da je najbolji dokaz saradnje hapšenje dvojice preostalih optuženih. Oni su uhapšeni. Na Evropskoj uniji je da da politički značaj ovim hapšenjima. Ali to je odluka koja se donosi u Briselu, a ne u Hagu", zaključio je on.

Bramerc je nedavno najavio da od vlasti u Srbiji očekuje izveštaj o tome gde se haški begunac Ratko Mladić godinama krio i ko mu je pomagao.

Svrha Bramercove posete jeste finaliziranje šestomesečnog izveštaja o saradnji Srbije s Tribunalom, koji će sredinom novembra biti podnesen Savetu bezbednosti UN, kazao je Svinen i podsetio da je haški tužilac, iz istog razloga, prošle sedmice boravio u Bosni i Hercegovini.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je za B92 da mi u ovom trenutku zaista nemamo nijedno otvoreno pitanje sa Hagom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: