Iran: Upozorenje Izraelu

Predsednik Irana upozorava Izrael da ne napada. Predsednik Izraela kaže da je rat „verovatniji od diplomatskog rešenja“. Rusija i Francuska protiv sukoba.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 07.11.2011.

13:17

Default images

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad optužio je SAD i Izrael da traže podršku sveta za vojni napad na Iran i upozorio da njegova zemlja to neće dopustiti. Predsednik Ahmadinežad je u intervjuu egipatskom državnom listu "Akbar" oštro kritikovao Izrael, pošto je predsednik Izraela Šimon Peres izjavio da napad na Iran postaje sve verovatniji.

„Zbog toga, oni nastoje da dobiju međunarodnu podršku za vojnu operaciju kojom bi zaustavili [iransku] ulogu. Arogantni treba da znaju da im Iran neće dopustiti bilo kakvu akciju.“ „Taj entitet [Izrael] može da se uporedi sa presađenom jetrom u telo koje je odbacuje“, opisuje iranski predsednik i dodaje da će Izrael „pasti i da je njegov kraj blizu“.

Predsednik Izraela o Iranu

Šimon Peres: Bliži se kraj
Predsednik Izraela Šimon Peres (שמעון פרס) je u subotu, u intervjuu za privatnu izraelsku televiziju Kanal dva (הרשות השנייה), izrazio uverenje da bi Izrael i svet uskoro mogli da preduzmu vojnu akciju protiv Irana.

Izraelski predsednik Šimon Peres je u tom intervjuu upozorio da napad na Iran postaje „sve verovatniji“.

Komentarom objavljenim u listu "Izrael Hajom" (ישראל היום), potvrdio je svoju prethodnu ocenu, rekavši da je „mogućnost vojnog napada na Iran sada bliža, nego primena diplomatskih opcija“.

„Moramo da ostanemo smireni i odupremo se svim pritiscima kako bismo razmotrili sve alternative“, rekao je Šimon Peres i dodao da ne veruje da je doneta bilo kakva odluka, ali da postoji utisak da je „Iran sve bliži nuklearnom naoružanju i da će ga imati za najviše godinu dana“.

Predsednik Države Izrael (מדינת ישראל) tvrdi i da su dani vlasti u Iranu odbrojani:

„To su pokvareni ljudi koji eksploatišu svoj narod, a većina naroda je siromašna. Njihova vlada nastavlja da naoružava Hezbolah i na kraju će im se to vratiti. Kakvu poruku šalju svome narodu?“

Protivljenje Rusije i Francuske

Alen Žipe i Sergej Lavrov: Zajedno protiv napada na Iran (Foto: Beta - 07.09.2011.)
Iz Rusije je stiglo upozorenje da bi eventualni vojni udar na Iran bio „veoma ozbiljna greška“, koja bi samo dovela do novih sukoba i žrtava među civilima.

„To bi bila veoma ozbiljna greška, sa nepredvidljivim posledicama“, rekao je ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

Upozorenje iz Moskve je stiglo samo dan pošto je predsednik Izraela Šimon Peres u intervjuu objasnio da je napad na Iran sve izgledniji.

„Ne može da postoji vojno rešenje za iranski nuklearni problem, kao što ono ne može da postoji ni za jedan drugi problem u savremenom svetu“, kaže Sergej Lavrov (Сергей Лавров).

Šef ruske diplomatije ističe da vojne kampanje koje se trenutno vode, kao što je ISAF (misija NATO-a) u Avganistanu, pokazuju koje su opasnosti stranog uplitanja.

Objavljivanje izveštaja IAEA očekuje se ove nedelje.

Ministar spoljnih poslova Francuske Alen Žipe (Alain Juppé) ocenjuje da bi vojni napad na Iran „potpuno destabilizovao“ region i najavljuje da će Francuska umesto toga pooštriti sankcije Teheranu.

Zapadne sile sumnjaju da Teheran pokušava da izgradi nuklearno oružje, zbog čega su uvele sankcije Islamskoj Republici Iran (جمهوری اسلامی ایران). Zvanični Teheran tvrdi da nuklearni program ima isključivo mirnodopsku svrhu i da služi za proizvodnju energije.

Čekajući izveštaj IAEA

(Izvor: IAEA)
Pred objavljivanje izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), sa sedištem u Beču, od koje se očekuje da će obelodaniti da su Iranci stvorili kompjuterski model nuklearne bojeve glave i ranije neobjavljene detalje tajnog rada Teherana na nuklearnom oružju, sve češće se čuju vesti o mogućem udaru na Iran.

Prema saznanjima reportera iz izvora bliskih IAEA, najnoviji izveštaj svetske agencije za nadzor korišćenja nuklearne energije dokazaće da su u Iranu izgradili ogroman čelični kontejner za izvođenje probnih eksplozija, kakve nastaju od korišćenja nuklearne bojeve glave. Ipak, za sada nije jasno da li je kontejner već korišćen za probe.

Postrojenje u gradu Parčinu, nedaleko od Teherana, gotovo da po sebi daje opravdanje ranijim optužbama da je namenjeno ispitivanju nuklearnih glava.

Stručnjaci IAEA su u više navrata obavljali inspekciju iranskog nuklearnog programa i tada su proučavali napore Irana da proizvede uranijum i plutonijum, koji su korisni i za nuklearne elektrane i za bojeve glave. Za razliku od prethodnih inspekcija, više pažnje su posvetili otkrivanju potencijalne tehnologije da se takvo gorivo stavi u bojevu glavu.

Iranci, očekivano, i dalje tvrde da je nuklearni program mirnodopski.

Jedan zapadni diplomata (koji je zahtevao anonimnost) je izjavio: “Izveštaj neće sadržati dokaz o postojanju dokaza o stvaranju naoružanja, nego će biti vrlo obiman pregled dokaza koji će Iranu otežati poricanje da su zainteresovani za oružje, kako su to činili ranije”.

IAEA će, navodno, otkriti i dokaze da su iranski stručnjaci stvorili kompjuterski model atomskog oružja.

Zapadne diplomate željno iščekuju izveštaj, verujući da će on ojačati sumnje da Teheran želi da izgradi nuklearno naoružanje, ali u izveštaju neće stajati ocena da Iran zaista i proizvodi nuklearno oružje.

Sumnje da se u vojnom kompleksu kod Parčina, jugozapadno od Teherana, proizvode elementi budućeg nuklearnog naoružanja, pojavile su se 2004. godine, kada je jedan stručnjak pažljivim proučavanjem satelitskih snimaka ukazao na to da je reč o istraživačkom centru, odnosno centru za proizvodnju i testiranje nuklearnog oružja.

Sumnje ostaju sve do objavljivanja izveštaja IAEA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: