Buzek: Srbija da bude kao Đoković

Obraćajući se poslanicima u Skupštini Srbije predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek rekao da je Srbija bliža EU, ali da je ključ u dijalogu s Prištinom.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.11.2011.

11:34

Default images

Buzek se poslanicima srpskog parlamenta obraćao na posebnoj sednici, koja je trajala oko pola sata.

On je rekao da je Srbija deo Evrope i da je veoma blizu dobijanja statusa kandidata i otpočinjanja pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, ali je poručio da na tom putu ka EU Srbija treba da pokaže "odlučnost Novaka Đokovića".

Prema njegovim rečima, pred Srbijom je velika budućnost, ali je ključ njenih evropskih integracija u otpočinjanju normalizacije odnosa s Prištinom, što, naglasio je, nije lako.

Buzek je uveren da će Srbija biti predvodnik u regionu, jer će bez čitavog Zapadnog Balkana u EU proces proširenja biti nepotpun. "Mi čekamo da vam poželimo dobrodošlicu", rekao je Buzek praćen dugim aplauzom poslanika.

On je takođe poručio i da Evropa neće zanemariti Srbiju, jer je ona veoma važna, dodajući da on lično poznaje istoriju tog kontinenta i da zna da je Srbija bila tokom prošlosti zanemarivana.

Srbija danas nije ono što je bila devedesetih godina, ona je okrenuta budućnosti i zemlja sa visoko obrazovanim mladim ljudima, koji vape za evropskom budućnošću, rekao je predsednik Evropskog parlamenta, dodajući da ne želi da navodi primere, ali je ipak posebno istakao prvog tenisera sveta Novaka Đokovića i njegov meč s Rodžerom Federerom, kada se Srbin izvinio Švajcarcu, pošto ga je pobedio.

Prema njegovom mišljenju, tu odlučnost koju je tada imao Đoković treba da ima i Srbija na putu ka EU.

"Đoković je bio uveren da zaista može to da učini i to je veoma važno i kada je zemlja u pitanju”, podvukao je Buzek.

On je još jednom ukazao na to da je Srbija čvrsto potvrdila svoju evropsku opredeljenost i podsetio da su njeni građani glasali za evropsku, odnosno zajedničku budućnost. Preduzeti su i koraci u oblasti ekonomije, u cilju održanja nivoa makroekonomske stabilnosti, naglasio je on i posebno pohvalio napore predsednika Srbije na uspostavljanju i izgradnji pomirenja u regionu, ali i skupštinu, koja je usvojila Deklaraciju o Srebrenici, kao i činjenicu da su uhapšeni Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Buzek je takođe ocenio da je u interesu Srbije da unapredi svoje napore kako bi se normalizovali odnosi s Prištinom. "Nova kriza, koju prati nasilje na severu Kosova, je neprihvatljiva za sve nas", poručio je on.

Buzek je rekao i da je zabrinut yato što je krajem septembra dvadesetak ljudi, uključujući i predstavnike Kfora, povređeno na severu Kosova, dodajući da se ne sme dozvoliti da "duhovi prošlosti utiču na nas".

"Moramo obnoviti dijalog“, naglasio je Buzek, rekavši da veruje da je to moguće.

Razgovori Beograda i Prištine, kako je naglasio, bili su konstruktivni i rezultirali su dogovorom o nekim važnim pitanjima, ali su potrebni dalji konstruktivni koraci, koji podrazumevaju dijalog, ali i primenu dogovora.

Sve strane, kako je istakao, moraju imati ulogu u ublažavanju tenzija na severu Kosova i pronalaženju dugoročnog rešenja.
(Tanjug)
Buzeka su poslanici Srpske radikalne stranke dočekali u majicama s likom svog lidera Vojislava Šešelja, na kojima piše "Srbija hoće Šešelja".

Buzek boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji, u okviru balkanske turneje tokom koje želi da prenese poruku da su zemljama regiona vrata za članstvo u EU otvorena, ali da se reforme moraju nastaviti.

Tokom dana Buzek će se sastati i s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem, kao i s potpredsednikom vlade Božidarom Đelićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: