Petak, 21.10.2011.

11:13

Mesto sahrane Gadafija tajno

Libijske vlasti planiraju da svrgnutog lidera zemlje Moamera Gadafija sahrane na tajnom mestu zbog straha od njegovih pristalica. UN zahteva istragu.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Predstavnici Nacionalnog prelaznog saveta, kako javlja Bi-Bi-Si, da će u narednih nekoliko dana odlučili gde će i kada će biti sahranjeni.

Sahrana će u svakom slučaju biti odložena, dok njegovu smrt ne ispita Međunarodni krivični sud, izjavio je zvaničnik libijskog Nacionalnog prelaznog saveta Mohamed Sajeh.

Dan nakon proslave pada Sirta, poslednjeg uporišta bivšeg režima, i objavljivanja da je svrgnuti vođa Moamer Gadafi mrtav, u Libiji je jutros mirnije. Čeka se zvanično proglašenje da je čitava zemlja oslobođena.

Vest o Gadafijevoj smrti izazvala je talas veselja širom zemlje, dok se na desetine, a ponegde i na stotine hiljada ljudi okupljalo na trgovima gde se pucalo iz lakog i teškog oružja sve do kasno u noć.

U toj pucnjavi povređena su najmanje 63 čoveka, javila je libijska televizija Al-Ahrar, mada se strahuje da ima i mrtvih.

Vojni savet Tripolija jutros je pozvao "sve građane da prestanu da pucaju u vazduh, bez obzira na tip oružja i bez obzira na povod".

Prelazni nacionalni savet najavio je da će danas ili sutra zvanično objaviti da je čitava Libija oslobođena, čime su nakon osam meseci okončani krvavi sukobi u kojima je poginulo 30.000 ljudi. Iz Ujedinjenih nacija, međutim, dolaze nešto drugačiji "tonovi". Naime, Visoki komesarijat UN za ljudska prava pozvao je danas na sprovođenje sveobuhvatne istrage smrti bivšeg libijskog lidera, pošto još nije jasno kako je on umro.

Portparol komesarijata Rupert Kolvil je na konferenciji za novinare u Ženevi video snimke s mobilnog telefona, na kojima se vidi da je Gadafi ranjen, a zatim da je mrtav, među gomilom njegovih protivnika, ocenio kao "veoma uznemirujuće".

On je podsetio da je osnovni proncip međunarodnog prava da ljudima optuženim za ozbiljne zločine treba da bude, ako je moguće, suđeno, upozoravajući da su pogubljenja na licu mesta bez suđenja nelegalna. Iz UN-a takođe upozoravaju i da bi oružje Moamera Gadafija moglo da predstavlja opasnost i posle smrti bivšeg libijskog lidera, jer pojedinci strahuju da je ono poslato pobunjenicima u Darfuru, Al-Kaidi u severnoj Africi i drugim ekstremistima u regionu.

Postoji "veoma ozbiljna zabrinutost" da su velike količine oružja, od ručnih raketnih lansera do automata i municije, prešle granice Libije, kaže izaslanik Ujedinjenih nacija za Libiju Ijan Martin.

Gadafi je juče, kako je najpre javljeno, uhapšen pošto je bio ranjen u obe noge, ali je ubrzo posle toga iz Nacionalnog prelaznog saveta rečeno da je on zapravo ubijen.

"Vozilo u kome je bio Gadafi uletelo je u unakrsnu vatru između boraca nove libijske vlasti i Gadafijevih snaga, u kojoj je bio pogođen metkom u glavu", rekao je predstavnik novih vlasti Mahmud Džibril.

"Lekari sudske medicine nisu mogli da kažu da li je metak došao od revolucionara ili Gadafijevih snaga", rekao je Džibril.

Gadafi je bio živ kada je odvezen iz Sirta, ali je umro nekoliko minuta pre nego što je stigao do bolnice.

Šta se u međuvremenu dešavalo nije do kraja razjašnjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: