Tadić: Uzdržite se od primene sile

Predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio da je neophodno omogućiti kretanje Kfora, kao i Euleksa - pod uslovom da ne prevozi pripadnike prištinskih institucija.

Izvor: B92

Petak, 21.10.2011.

19:03

Default images

Predsednik Tadić je istakao da je neophodno obezbediti mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji .

On je istovremeno pozvao Kfor i Euleks da se uzdrže od jednostranih akcija i primene sile na severu Kosova, saopštila je pres služba predsednika Republike.

„Svaki nasilan korak u pravcu uklanjanja barikada vodi u dalje zaoštravanje krize i udaljava nas od postizanja rešenja na severu KiM. Pozivam građane da se uzdrže od bilo kakvih akata nasilja i reakcija na moguće provokacije koje bi opravdale upotrebu sile protiv njih'', rekao je predsednik Tadić.

Predsednik Srbije je naglasio da je potrebno u najkraćem roku omogućiti normalno snabdevanje jedinicama Kfora i u tu svrhu i njihovo nesmetano kretanje.

Predsednik Tadić je istakao da država Srbija smatra da je potrebno omogućiti nesmetano kretanje Euleksa po putevima na severu Kosova, pod uslovom da ne prevoze pripadnike prištinskih institucija.

''Snabdevanje Kfora i kretanje Kfora je obaveza na osnovu Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, koji je naša država prihvatila, kao i Rezolucije 1244 SB UN. Kretanje Euleksa je omogućeno Planom od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji je odobrio SB UN", izjavio je predsednik Tadić.

Predsednik Srbije je podvukao da politički predstavnici Srba sa severa Kosova treba da deluju u pravcu mogućih i održivih rešenja, koja su na dobrobit građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: