Kfor na barikadi u Zupču

Ultimatum Kfora za uklanjanje barikada na severu Kosova ističe danas. Prvi konvoj stigao do barikada. Dačić apeluje na Kfor.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 18.10.2011.

07:22

Default images

Traži se kompromisno rešenje, a građani na barikadama su pozvani da se, ukoliko dođe do nasilnog uklanjanja barikada - sklone i ne ulaze u konflikt s Kforom.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da bi bilo loše ako bi Kfor rešio da uklanja blokade, jer bi na jednu razbijenu barikadu mogli da dobiju mnogo više i to armiranih i betoniranih.

"Umesto zatezanja odnosa bolje je da pregovaramo. Sutrašnji sastanak predsednika četiri opštine dobra je prilika za to i ako Kfor da garancije da nikada naoružana jedinca Rosu ili druga jedinca neće doći na sever ni zastrašivati Srbe, onda su garancije i da neće prevoziti carinike i pogranične policajce što daje pravo da Srbi naprave određeni ustupak i propuštaju snabdevanje Kforovih vojnika", kazao je Ivanović za agenciju Beta.

Ivanović je na mostu u Kosovskoj Mitrovici podsetio da je i komandant Kfora više puta izjavljivao da je politički dijalog nešto što nema alternativu.

Snage Kfora stigle su već oko 11 sati s nekoliko vozila do barikade koja je postavljena u selu Jagnjenica kod Zupča i počele razgovore sa predstavnicima lokalne samouprave.

Kolona Kfora, koju čini sedam do osam vozila, uključujući nekoliko oklopnih transportera, stigla je iz pravca južne Kosovske Mitrovice preko albanskih sela do punkta u Jagnjenici.

Sa predstavnikom komande Kfora koji razgovara s Ristićem došli su i pripadnici operativne rezervne formacije koju je bivši komandat Kfora Erhard Biler zatražio tokom leta kao pojačanje Kforu zbog krize na severu.

Međutim, protekle noći nije uklonjena nijedna barikada, a kao moguće kompromisno rešenje pominje se mogućnost da Srbi ostanu na barikadama, ali i da omoguće nesmetan prolazak Kforu.

Građani severa Kosova i dalje su na barikadama kod Leposavića i Zupča, a noć su proveli u šatorima i improvizovanim objektima zbog niske temperature.

Od ranih jutarnjih sati na barikadama kod Zupča na magistralnom putu koji vodi prema administrativnom prelazu Brnjak okupljaju se Srbi iz Ibarskog Kolašina, a slična je situacija i na barikadi u Leposaviću.

U međuvremenu, oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je apelovao na Kfor da ne primenjuje nikakvu silu na severu Kosova, jer "barikade nisu stvorili kriminalci".

"Apelujem na Kfor da ne primenjuje silu, jer barikade nisu stvorili kriminalci, nego su one način političke borbe i način izražavanja političkog stava Srba da se ne zaokružuje nezavisnost Kosova", rekao je Dačić novinarima u Novom Sadu. Pre Dačića, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović apelovao je na Kfor da odloži akciju uklanjanja barikada do odluke skupštine četiri opštine na severu Kosova i Metohije zakazane za sredu, ocenjujući da bi nasilno uklanjanje barikada nosilo rizik daljeg zaoštravanja situacije.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović ranije je izjavio da će Srbija koristeći diplomatiju nastojati da spreči da Kfor sprovede odluku o uklanjanju barikada, dok je predsednik Srbije Boris Tadić rekao da je ljudima sa severa Kosova poslao poruku u vezi s najavom Kfora da će ukloniti barikade.

U međuvremenu, kako piše "Blic", Kfor je odlučio da na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak pošalje između 12 i 15 kamiona s potrepštinama i opremom za vojnike na kontrolnim punktovima.

Iako je situacija ne severu Kosova i dalje veoma napeta, pogotovo danas, kada ističe rok Kfora dat lokalnim Srbima, šef NATO-ove kancelarije za vezu u Beogradu Mauro de Vinćentis je rekao da i pored poziva Kfora neće doći do nasilja na severu Kosova.

Podsetimo, Srbi sa severa Kosova postavili su barikade letos jer se protive nameri vlasti u Prištini da na prelaze Brnjak i Jarinje dovede svoje carinike i policajce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: