Pozdravi za kandidaturu

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je preporuku Evropske komisije da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU.

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2011.

13:06

Default images

„Danas je jedan od najznačajnih datuma u istoriji evropskih integracija Srbije“, rekao je Kacin.

On je u saopštenju naveo da ukoliko Savet ministara EU podrži ovu preporuku na decembarskom zasedanju, Srbija će postati zemlja kandidat, "ne njena vlada, niti opozicija, već Srbija kao država i svi njeni građani", naveo je Kacin.

On je ukazao na to da je i otvaranje pregovora o članstvu u EU "na dohvat ruke ukoliko Srbija ispuni zadate uslove“.

"Samo Beograd može osigurati ovu odluku Saveta EU brzom obnovom dijaloga s Prištinom i konkretnim rezultatima u borbi protiv korupcije“, poručio je Kacin i dodao da Priština nije jedina sa kojom treba razgovarati.

"U ovom momentu radi se i o dijalogu s Mađarskom, Nemačkom, Francuskom i Holandijom i drugim državama, jer je potrebno povratiti međusobno poverenje koje je narušeno“, izjavio je Kacin.

Prema rečima Kacina, Srbiji je, sem toga, preko potreban i socijalni dijalog zbog teške ekonomske situacije u kojoj njeni građani žive.

"Poboljšanje položaja se nalazi jedino u povećanju stranih investicija, koje će doći u većem obimu sa statusom kandidata", zaključio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Evropski komesar za proširenje Štefan File saopštio je da je Komisija preporučila da Srbija dobije status kandidata, ali je početak pregovora uslovljen dijalogom Beograda i Prištine. Evropska komisija preporučila je da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, "uz razumevanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti". Predsednik Boris Tadić izjavio je da je ponosan što je reforme koje je Srbija sprovela Evropska komisija ocenila kao uspešne. Dok su većina domaćih stranaka pozdravile dobijanje statusa kandidata, SRS su protestovali ispred Predsedništva Srbije. Iz inostranstva takođe stižu pozitivne reakcije. Evropska komisija predložila Savetu ministara EU da počne pregovore o članstvu s Crnom Gorom, dok je EK ocenila napredak BiH kao "vrlo ograničen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: