Napad kod Ibra, oprečne informacije

Napad u Kosovskoj Mitrovici, nije jasno šta se desilo. Hoti: Lakše povređena 3 Albanca koja su čistila reku Ibar. Ambasada SAD: povređeni radnici USAID-a.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 28.09.2011.

12:25

Default images

Prvo je agencija Beta javlja da su Albanci pucali na Srbe koji su čistili korito Ibra. Kosovski mediji: Srbi napali Albance, povređeno troje.

Ambasada SAD u Prištini osudila napad na radnike USAID-a koji su čistili korito reke Ibar.

Portparol kosovske policije Besim Hoti kaže da su 3 Albanca lakše povređena kada je na njih fizički nasrnula grupa nepoznatih lica.

To se prema njegovim rečima desilo tokom pre podneva u Kosovskoj Mitrovici.

Situacija na administrativnom prelazu Jarinje, na strani prema Raškoj, od jutros je mirna, a trupe Kfora su ojačale barikade na alternativnom putu koji su Srbi izgradili nedaleko odatle. Pripadnici nemačkog i američkog kontingenta Kfora nasuli su barikadu od šljunka na tom alternativnom putu koji povezuje Rašku i Leposavić.

Iza nasipa nalazi se oklopno vozilo Kfora, a vojnici međunarodnih snaga ne dozvoljavaju slikanje i snimanje.
21.58 - Srbi u Kosovskoj Mitrovici su oko 21 sat ojačali barikade na ibarskom mostu istovarivši nekoliko kamiona šljunka i dežuraju u blizini te barikade.

Vojnici Kfora postavljaju kontejnere i razvlače bodljikavu žicu na lokaciji gde je ranije bila vojna baza, koja je u potpunosti uklonjena pre nešto više od godinu dana.
Nekoliko oklopnih transportera je parkirano na južnoj strani mosta, a mogu se videti i pripadnici kosovske policije.

Desetak kamiona, među kojima se nalaze i građevinske dizalice, cisterne i vojni džipovi, parkirano je iza kultunog centra u južnom delu Mitrovice.
Prisustvo Kfora je pojačano i u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice.

17.35 NATO je brzo reagovao da bi sprečio nasilje na prelazu Jarinje, koje je izazvala "nekolicina srpskih ekstremista" i situacija je sada mirna ali napeta, saopštila je komanda severnoatlantske alijanse u Napulju . U pisanom saopštenju se navodi izjava portparola Komande NATO Ajka Skeltona, da NATO prihvata pravo na mirne i zakonite proteste i demonstracije, ali da zaustavljanje i usporavanje saobraćaja barikadama stvara opasnu situaciju. "To škodi vlasnicima prodavnica, kupcima i predstavlja opasnost za službe koje se brinu o potrebama ljudi", dodaje se u saopštenju.

17.00 Kfor je pojačao svoje prisustvo u Kosovskoj Mitrovici, a jake snage nemačkog Kfor stacionirane su pored južne strane ibarskog mosta u blizini tamošnjeg kulturnog centra. Vojnici Kfora postavljaju kontejnere i razvlače bodljikavu žicu na lokaciji gde je ranije bila vojna baza, koja je u potpunosti uklonjena pre nešto više od godinu dana. Nekoliko oklopnih transportera je parkirano na južnoj strani mosta, a mogu se videti i pripadnici kosovske policije. Desetak kamiona, medju kojima se nalaze i gradjevinske dizalice, cisterne i vojni džipovi, parkirano je iza kultunog centra u južnom delu Mitrovice, koji se nalazi na desnoj strani Ibra. Prisustvo Kfora je pojačano i u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice.

16.00 Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pridružio se razgovorima koje sa Kforom u opštini Zvečan vode predstavnici lokalne samouprave sa severa pokrajine. Sastanak u Zvečanu počeo je oko 14 časova, a razgovara se o situaciji na severu Kosova, gde su u blokadi dva administrativna prelaza Brnjak i Jarinje koje su Srbi blokirali nakon što su na prelaze rasporedjeni kosovski carinici. Današnjem sastanku prisustvuju i predstavnici UNMIK-a i OEBS-a.

15.30 Šef beogradskog tima Borko Stefanović izjavio je da Srbija očekuje nastavak razgovora o situaciji na severu Kosova uprkos nerazumevanju međunarodne zajednice.

15.10 Američka ambasada u Prištini oštro osudila napad na "multietničkoj grupi od 41 radnika" u severnom delu Mitrovice, koji su tu pod pokroviteljstvom USAID-a

14.00 Na protestnom skupu ispred barikada u Zupču kod Zubinog Potoka predsednici opština sa severa Kosova pozvali su narod da se mirnim putem bori za svoja prava.

12.00 - Razgovori šefa beogradskog tima Borka Stefanovića sa predstavnicima EU i SAD o najnovijoj situaciji na severu Kosova, posle okršaja Srba i predstavnika Kfora, i o administrativnim prelazima su završeni danas pre podne.

Dijalog u Briselu neće biti nastavljen, srpska delegacija nije spremna da danas nastavi razgovore, izjavio je posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: