Prag: Tadiću uručena nagrada Polak

Predsedniku Srbije Borisu Tadiću u Pragu uručena nagrada ''Polak'', za doprinos demokratskim i ekonomskim reformama u centralnoj i istočnoj Evropi.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2011.

07:50

Default images

Među dobitnicima tog priznanja, ustanovljenog 1994, do sada su bili i bivši premijeri Srbije i Češke, Zoran Đinđić i Vaclav Kalus, i bivši predsednik Poljske Leh Valensa.

Na Karlovom univerzitetu u Pragu uručena mu je američko-češka nagrada Vašeka i Ane Marije Polak.

U predavanju studentima letnje škole Američkog instituta za političke i ekonomske sisteme i Instituta žurnalistike u Pragu iz 30 zemalja sveta Tadić je reagovao i na poslednje korake Prištine i osudio ih kao udarac svima koji veruju u dogovor.

U predavanju budućim politikolozima, ekonomistima i novinarima Tadić se nadovezao na vizije Zorana Đinđića koji se sa iste govornice obratio studentima pre devet godina, takođe kao dobitnik nagrade Polak, citiravši reči ubijenog premijera o tome da se "sa susedima mora zatvoriti prozor kroz koji prošlost ulazi u sadašnjost i budućnost".

"Želimo da imamo najbolje moguće odnose sa susedima. Cilj je stabilnost", kazao je Tadić i dodao da ako Srbija bude imala dobre odnose sa Hrvatskom, to će biti dobro i za Bosnu i Hercegovinu, a ako učvrsti svoje odnose sa Albanijom, to će doneti dobro i žiteljima Kosova, te da region može sam da nađe rešenja u dijalogu za svoje probleme.

"Mi smo spremni da sednemo sa kosovskim Albancima i raspravljamo kako da organizujemo naše donose. To ne treba da se požuruje. Skoro 20 godina nije bilo nikakve komunikacije i mora da se izgradi poverenje", kazao je Tadić.

Najnoviji događaji na severu Kosova protekle noći, po rečima Tadića, predstavljaju, međutim, udarac svima koji veruju u dogovor. Taj udarac nanose oni koji veruju da je najbolje voditi diplomatiju stvaranjem nove realnosti, nasilno, jednostranim potezima.

"Osuđujem to. Bio sam ubeđen da smo iznad politike nasilja. Očigledno nismo. Poslednja akcija je udarac onima koji veruju u moć pregovora", kazao je Tadić i zapitao kako sada imati poverenje.

Tadić je u predavanju studentima, pošto je preuzeo nagradu za razvoj demokratije, slobode i tržišne ekonomije u postkomunističkom prostoru, naglasio da Srbija 11 godina ima punu demokratiju.

Na putu je u EU, a obavila je već mnoge od reformi koje se traže tokom pristupnog procesa. Kao primer promena Srbije u poslednjih 11 godina Tadić je naveo činjenicu da je u vladi stranka Slobodana Miloševića, sada kao sasvim proevropski i kontruktivan partner.

"Prednost koju ima Srbija i ceo naš region je da imamo perspektivu da ćemo ući u Evropsku uniju", rekao je Tadić.

On je upozorio da ekonomska i dužnicka kriza zbog koje neki i u samoj Uniji gube veru u evropski projekt, pokazuje da je način da se kriza prevaziđe upravo to da se Evropa integriše još više i dovrši zadatak proširenja.

Tadić je drugi lider iz Srbije, a četvrti s prostora Jugoslavije koji je dobio uglednu nagradu Američkog instituta za političke i ekonomske studije u Pragu, što je zajednički projekt Fonda za američke studije iz Vašingtona, Univerziteta u Dzordžtaunu i Karlovog univerziteta u Pragu.

Prvi od njih nagradu je dobio slovenački premijer Janez Drnovšek, a uz Đinđića i Tadića, 2006. godine dobitnik je bio tadašnji premijer Hrvatske Ivo Sanader pre svega zbog svoje uloge u jačanju tržišne privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: