Tači: Sever je "crna tačka" Kosova

Premijer Kosova Hašim Tači kaže da institucije Kosova ne mogu biti indiferentne i neograničeno tolerisati da severni deo zemlje bude "crna tačka".

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2011.

22:13

Default images

Tači je izjavio da je odluka Vlade Kosova "o uspostavljanju reda i zakona na severu Kosova" zasnovana na Ustavu Kosova i predstavlja ostvarivanje suverenita Kosova.

On je rekao da je odluka Vlade Kosova od ponedeljka praktična demonstracija reda i zakona, jasan znak opredeljenja za borbu protiv kriminala, ilegalne trgovine i korupcije na svakom delu teritorije Kosova.

"Sinoć su specijalne jedinice Policije Kosova ovlašćene da počnu konkretno delovanje na uspostavljanju reda i zakona na prelazima 1 i 31, što je bio jedini cilj ove akcije. Sinoćnu akciju ne treba nikako shvatiti kao provokaciju i ishitrenu odluku, već kao akciju na uspostavljanju reda i zakona na celoj teritoriji Kosova", rekao je Tači.

"Izražavam poštovanje prema pripadnicima policije države Kosova zbog njihovog ličnog i profesionalnog angažovanja na sprovođenju reda i zakona", rekao je premijer.

Tači je izrazio nadu da će lekari KBC Kosova uspeti da spasu život jednog ranjenog pripadnika specijalnih snaga čije stanje je teško.

"Moje i molitve građana Kosova su upućene policajcima koji su povređeni, uz želju i nadu da će se brzo oporaviti", kazao je premijer.

Tači je izrazio poštovanje i prema pripadnicima Kfora koji su se "nesebično angažovali da obezbede mir i sigurnost".

Tači je rekao da smatra da institucije Kosova "ne mogu biti indiferentne i neograničeno tolerisati da jedan deo zemlje bude 'crna tačka' ne samo Kosova već i Evrope".

"Mi ne možemo da tolerišemo da se stalno dovodi u pitanje suverenitet Kosova i da se jedan deo domovine koristi za ilegalnu trgovinu, što je u suprotnosti ne samo sa principima zakona i ustava zemlje, već i u punoj suprotnosti sa evropskim vrednostima i principima", rekao je on.

Podsetimo, večeras ranije je postignut dogovor da se do sutra ujutru snage ROSU povuku u Prištinu i da se uklone blokade puteva.

Nakon sinoćnjih i današnjih incidenata, situacija se posle 17 sati smirila.

Oko 22 časa je stigla vest da je ranjeni pripadnik ROSU preminuo od povrede glave zadobijene hicem iz snajpera.

Poruka kosovskim Srbima: Akcija i u vašem interesu

Obraćajujući se kosovskim Srbima, Tači je rekao da ono što je sinoć i danas preduzeto nije upereno protiv njih.

"To je u službi vaše sigurnosti, mira, stabilnosti i suživota svih građana Republike Kosovo. Mi, kao institucije, stremimo da i našim građanima koji žive na severu ponudimo iste mogućnosti kao i svim drugim građanima Kosova, bez obzira na nacionalnu pripadnost", kazao je Tači.

Premijer je kazao da odluka Vlade Kosova, doneta u ponedeljak uveče, "nije bila laka, ali je bila pravična. Bila je to neophodna odluka za delovanje".

"Na kraju krajeva, kao premijer imam moralnu, ustavnu i zakonsku obavezu da donosim teške, ali pravične odluke. Ja sam ubeđen da smo doneli najpravedniju moguću odluku", kazao je premijer Kosova.

"Nije se dogodilo ništa vanredno"

Tači je rekao da je kosovska vlada htela da dijalogom o tehničkim pitanjima sa Srbijom, rešava pitanja od značaja za bolji život građana i Kosova, i Srbije.

"Mi želimo dobrosusedske odnose i sa Srbijom, kao i sa svim zemljama regiona. Mi verujemo u dijalog i uvereni smo da se samo dijalogom mogu rešavati praktični problem", izjavio je Tači.

Premijer je građane Kosova pozvao na razumevanje, uzdržanost i da imaju poverenje u institucije zemlje.

"Nije se dogodilo ništa vanredno, ujedinjeni kao narod i politika, ubeđen sam da ćemo uspeti. Pozivam vas na jačanje građanskog i političkog jedinstva. Nećemo praviti kompromise ni sa kim kada su u pitanju naša bezbednost i naša ustavna i zakonska prava. Mi samo ostvarujemo naša ustavna i zakonska prava", kazao je Tači.

Kosovski premijer je pozvao Beograd da svoje delovanje prema Kosovu i državama regiona "ostvaruje na osnovu evropskih načela". Dobri odnosi Kosova i Srbije su u obostranom interesu, ali i u interesu mira i stabilnosti na Balkanu i šire, rekao je on.

Tači je izjavio da je opredeljen i za dobre odnose sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali ne na uštrb interesa Kosova.

"Rekao sam da partnerstvo sa međunarodnim predstavnicima treba da čuvamo kao zenicu oka, ali Ustav i suverenitet moje zemlje su za mene i moje saradnike svetinja, i dosežu dalje od partnerstva", kazao je premijer.

Posle njegovog izlaganja novinari nisu imali prilike da postavljaju pitanja.

Jahjaga: Srbija ugrožava postignute dogovore

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je večeras ocenila da je akcija Policije Kosova radi preuzimanja kontrole nad prelazima prema centralnoj Srbiji, prava odluka koja ima podršku naroda Kosova.
Atifete Jahjaga (Beta)
U saopštenju se ističe da je Jahjaga, na osnovu informacija i izveštaja s Kosova i sveta, ocenila da ta akcija ima podršku naroda i predstavnika svih politčkih stranaka na Kosovu i da se radi o suverenom pravu države na kontrolu na celoj svojoj teritoriji.

"Mi smo imali mnogo nade u proces dijaloga Republike Srbije i Republike Kosovo koji je vođen u Briselu uz posredovanje EU - da će pomoći građanima dve zemlje da reše pitanja koja su od 1999. godine odlukom Srbije postala smetnja za slobodnu komunikaciju ljudi i za razmanu robe, uskraćujući time osnovna prava i slobode", kaže se u izjavi predsednice Jahjage.

Ocenjujući da se Srbija "nenadano i bez razloga povukla sa poslednje runde razgovora, dovodeći u pitanje i tri sporazuma o kojima su se dve delegacije saglasile", Jahjaga je rekla da smatra da nije bilo drugog izlaza sem da "Vlada Kosova legalnim sredstvima uspostavi svoj autoritet na celoj teritoriji zemlje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: