Četvrtak, 21.07.2011.

16:18

Tadić: Embargo je provokacija

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da Beograd neće istim merama odgovoriti na odluku prištinskih vlasti da uvedu embargo na uvoz robe iz Srbije.

Izvor: Beta

Default images

"Ovo je provokacija za Srbiju. Nećemo reagovati kontramerom, kao što ne reagujemo ni na druge provokacije, jer nam je potrebna stabilna situacija u regionu", rekao je Tadić.

Tadić je upozorio na to da će odluka prištinskih vlasti da uvede embargo na robu iz Srbije uticati na dijalog Beograda i Prištine, ali je izrazio nadu da "pregovarački proces neće biti potpuno poremećen".

"Moje uverenje je da to nije moglo da se desi bez međunarodnog sponzorstva i oni koji su ohrabrivali Prištinu da to učini učinili su veliku grešku", ukazao je on i odluku o embargu ocenio kao "neprihvatljivu i neprijateljski gest".

Predsednik Srbije je istakao da Srbija danas pokazuje da izvršava svoje međunarodne obaveze i da poštuje ne samo svoje zakone, već i moralne principe.

"U tim trenucima uvoditi trgovinske sankcije koje štete običnim građanima je nemoralno, apsurdno i protivno evropskim principima", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je naveo da je juče razgovarao s visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i da je od nje dobio uveravanja da odluka prištinskih vlasti neće biti podržana u EU.

Srbija će, kako je naveo, pažljivo pratiti kako će se u vezi sa pitanjem embarga prištinskih vlasti ponašati institucije Evropske unije.

Tadić je izrazio uverenje da će Priština "vrlo dobro razmisliti o krajnjim konsekvencama" svoje odluke o embargu na robu iz Srbije.

"Kad bi to Srbija uradila, odmah bi bila optužena u međunarodnoj zajednici i zato pratimo reakcije međunarodne zajedice i evropskih institucija", rekao je predsednik Srbije.

Vlada Kosova je juče odlučila da na osnovu reciprociteta uspostavi embargo na uvoz robe iz Srbije. Kako je navela Vlada Kosova, odluka predstavlja odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine i što onemogućava izvoz sa Kosova u Srbiju.

Srbija ima veliki suficit u robnoj razmeni sa Kosovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: