100 dana bombardovanja Libije

Stotinu dana od početka ofanzive NATO na Libiju, pobunjenici pokušavaju da stignu doTripolija, lider Moamer Gadafi još je na vlasti, a sukobi i dalje traju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2011.

14:49

Default images

Ofanziva Vašingtona, Pariza i Londona, pod mandatom UN, počela je 19. marta, a NATO je preuzeo komandu nad operacijama 31. marta

Zatim je nastavio da gađa mete na čitavoj teritorije te zemlje. NATO napada uglavnom Tripoli i okolinu, oblast Misurate, Brege i planinske predele Nafuse.

Zapadna alijansa, posle početnih uspeha u odbijanju Gadafijevih trupa iz oblasti Bengazija, uporišta pobunjenika, i Misurate, nije upela da značajnije pomogne jačanje snaga protivnika režima.

Pobunjenici drže pod kontrolom oblasti oko Misurate, Adžedabje i Brege, uprkos povremenim raketnim napadima snaga lojalnih režimu.

Sukobi se vode još samo u planinama Nafuse, gde vojska opozicije polako napreduje ka Tripoliju, te je danas samo oko 50 kilometara od tog grada.

Uprkos ograničenom uspehu NATO operacija u neutralizaciji Gadafijevih.trupa, veliki broj Libijaca sa istoka zemlje, međutim, čvrsto podržava akcije Alijanse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: