Srbija vraća nekretnine Hrvatskoj

Tačno 10 godina od potpisivanja Ugovora o sukcesiji između država bivše Jugoslavije, hrvatska diplomatija uspela da od Vlade Srbije izbori povratak nekretnina.

Izvor: FoNet

Utorak, 21.06.2011.

11:55

Default images

Kako piše hrvatski nedeljnik Nacional procenjuje se da je vrednost nekretnina i drugih umetničkih dela procenjena na 62 miliona dolara.

Važan događaj, koji je, kako piše Nacional, u medijima prošao neprimetno, dogodio se 19. juna.

Tada je u Beogradu Srbija definitivno popustila i potpisala sporazum kojim se obavezala da Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji vrati imovinu nekadašnje SFRJ, čija ukupna vrednost iznosi više od 200 miliona dolara.

Najveću korist od Beogradskog sporazuma ima Hrvatska, kojoj će narednmih meseci biti vraćeno desetak zgrada, rezidencija i stanova od Španije, Austrije i Italije do Švedske, Holandije i Kanade, kao i 144 umetnička dela Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Babića i drugih poznatih hrvatskih autora, koja su se nalazila po jugoslovenskim ambasadama.

Hrvatska će dobiti i 23,5 odsto finansijskih sredstava od predstojeće prodaje sedamdesetak nekretnina u vlasništvu nekadašnje Jugoslavije, piše Nacional

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: