Lažni dokazi o Mladićevoj bolesti?

Tužilaštvo za ratne zločine proveriće lekarski nalaz u kojem se navodi da Ratko Mladić ima tumor limfnih žlezda, kaže za B 92 zamenik tužioca Bruno Vekarić.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.06.2011.

17:48

Default images

Mladićev advokat Miloš Šaljić ne isključuje mogućnost da ovaj lekarski nalaz nije verodostojan. On ipak kaže da je pregled trebalo obaviti.

O navodima odbrane da je Mladić pre dve godine lečen na državnoj klinici ministar zdravlja Zoran Stanković nije želeo da priča.

Da li je ovaj papir zaista lekarski nalaz Ratka Mladića ili samo pokušaj odbrane da dokaže da je država znala gde se 2009. godine lečio najtraženiji haški begunac?

Advokat Ratka Mladića, Miloš Šaljić, objašnjava da je dokument dobio od bivšeg agenta CIA i da ni on ni Mladićeva porodica nisu znali za ovu bolest.

Ipak, veruje da je država znala ako je Mladić bio u bolnici.

"Ako dokument nije validan neko je izmanipulisao i mene i druge. Nisam ni rekao da je dokument pravi, samo sam tražio da se to proveri. Ako je dokument validan, onda je to ozbiljna situacija, ako nije onda je i mene neko obmanuo, znači ne odbacujete mogućnost i da ste obmanuti. To je lako proverljivo", objasnio je Šaljić.

U Tužilaštvu za ratne zločine sumnjaju da je ovo zaista lekarski nalaz Ratka Mladića. Strategija odbrane je, kako tvrde, da skrenu pažnju sa pravih jataka.

"Nama to liči na falsifikat iz više razloga. Prvo, njegov advokat je nalaz podneo da spreči Mladićevo izručenje Hagu. Drugo, kaže da mu je dokument dao bivši agent CIA. Treće pregledan je i ovde i u Hagu i to od dva najpoznatija svetska stručnjaka i nije konstatovano tako nešto. Da je to konstatovano, bio bi mrtav već godinu i po dana", navodi zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić. Ratko Mladić se nije lečio na VMA dok je bio u bekstvu, a njegov advokat tim tvrdnjama obmanjuje javnost, tvrdi ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Nemoguće je na VMA ući neopaženo jer vojska i službe bezbednosti nadgledaju sve ulaze. Ipak, vojska će sprovesti istragu kako bi se dokazalo da na Vojnomedicinskoj akademiji nije lečen nijedan haški optuženik.

Ratka Mladića je posle hapšenja pregledalo pet lekara specijalista. Utvrđeno je da ima psihoorganski sindrom i nekoliko hroničnih bolesti, a lekari su konstatovali da je imao i moždani udar. U tom nalazu ništa ne ukazuje na to da je Mladić imao tumor limfnih žlezda. Lekarski konzilijum zaključio je i da je Mladić sposoban za suđenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: