Miting SRS završen u neredima

Miting SRS završen je u nedelju uveče nakon što su izbili neredi. Prethodno se više hiljada građana okupilo na protestu zbog hapšenja Ratka Mladića.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 29.05.2011.

19:28

Default images

Funkcioneri SRS pozvali su okupljene da se mirno raziđu, ali je izbilo nekoliko incidenata za koje radikali tvrde da nisu odgovorni.

Na samom mitingu okupljenima se obratio sin Ratka Mladića, Darko, koji je poručio da njegov otac nije ratni zločinac, već borac za slobodu svog naroda i da je okupljenima poručio da skup treba da protekne mirno.

Više hiljada okupljenih na mitingu podrške haškom optuženiku skandirali su Ratku Mladiću, nosili su njegove i fotografije Vojislava Šešelja i Radovana Karadžića, zastave Srpske radikalne stranke i Obraza. Za nekoliko hiljada okupljenih ispred Doma Narodne skupštine Ratko Mladić je heroj, a njegovo hapšenje izdaja Srbije.

Na bini je bio transparent "Tadić nije Srbija". Skup je počeo intoniranjem himne "Bože pravde". Pre početka skupa, organizatori su sa bine puštali pesme podrške Mladiću, lideru SRS Vojislavu Šešelju i Kosovu.

Mitingu su prisutvovali i supruga i sin Ratka Mladića, sin i supruga Vojislava Šešelja, akademik Kosta Čavoški i glumica Ivana Žigon, kao i samoproklamovani četnički vojvoda i predsednik Srpske partije socijalista Siniša Vučinić. U prostoru oko bine bio je i vođa desničarske organizacije Obraz Mladen Obradović, osuđen na zatvorsku kaznu zbog nereda tokom Parade ponosa oktobra 2010. godine.

Tokom skupa trinaestogodišnji Šešeljev sin je pročitao pismo njegovog oca iz Haga, u kome lider radikala poručuje da će Tadić odgovarati za hapšenje i predaju Ratka Mladića Haškom tribunalu.

Svi funkcioneri radikala istakli su da je Haški tribunal antisrpski sud i kritikovali vlast zbog saradnje sa njim. Obraćanja govornika često su prekidana povicima "Tadiću ustašo" i pozivima predsedniku Srbije da se ubije. U nekoliko navrata grupa demonstranata uz nacistički pozdrav uzvikivala je "Nož – žica - Srebrenica".

Darko Mladić: Moj otac nije zločinac

"Ratko Mladić je branilac svog i drugih naroda. Borio se za slobodu svog naroda i nije naređivao ubistva civila i zarobljenika", rekao je Darko Mladić pred više hiljada pristalica SRS koji su došli na skup podrške Ratku Mladiću ispred Skupštine Srbije u Beogradu.

Darko Mladić je rekao okupljenima da je njegov otac zamolio da današnji skup protekne mirno i da "ne udari Srbin na Srbina"

"Ne smemo dozvoliti da nam nepismeni zapadnjaci pišu istoriju i govore da je Ratko Mladić zločinac, jer je to najobičnija laž. Ratko Mladić nije samo moj otac i otac moje ubijene sestre. On je otac svih onih koji nisu ubijeni i bačeni u jame", rekao je Darko Mladić, aludirajući da je njegov otac branio srpski narod, a ne ratovao protiv drugih naroda.

Darko Mladić je optužio vlast u Srbiji da ne poštuje zakone koje je sama napisala i da želi da isporuči njegovog oca Hagu uprkos tome što je teško bolestan i što ne može da prati suđenje.

Podsetio je da je Ratko Mladić imao moždani udar, "što je posledica pokušaja trovanja na dan napada na Republiku Srpsku".

Okupljeni su ga tokom govora pozdravljali sa "Darko Srbine" i uzvikivali ime Ratka Mladića, na šta im je Darko Mladić preneo da je uveren da će njegov otac zaplakati kada mu sutra bude pričao o protestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: