Hrvatska čeka presudu generalima

U iščekivanju presude Haškog suda hrvatskim generalima, pripadnici specijalne policije, gardijskih jedinica i dobrovoljci i žrtve rata organizovali su protest.

Izvor: B92

Petak, 15.04.2011.

09:30

Default images

Mimohod je organizovan u četvrtak uveče, a presude Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku biće saopštene danas u Hagu.

U Hrvatskoj se presuda generalima očekuje s pomešanim osećanjima. S jedne strane, postoji nada da će oni biti oslobođeni, dok se s druge strahuje da bi Gotovini, Markaču i Čermaku Haški tribunal mogao presuditi drakonskim kaznama.

Podsetimo, trojica generala optužena su zbog zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom tokom i posle akcije hrvatske vojske "Oluja" na leto i u jesen 1995. Na zadarskom gradskom mostu jutros je osvanuo ogroman transparent s natpisom: "Generale, čekamo zapovijed". Potpisala ga je navijačka grupa "Tornado- Zadar" i obesila nasred mosta. Transparent je inače dug oko 20 metara.

U Zagrebu su pre toga, mirno protestovali branitelji. Njih više od 2.000 prošetalo je centrom grada u znak podrške generalima hrvatske vojske.

Advokati Gotovine, Markača i Čermaka kažu da njihovi klijenti sa optimizmom očekuju presude, dok hrvatske dnevne novine pišu da je reč o najvažnijoj presudi Haškog suda.

Veruje se i da bi ova presuda mogla uticati i na parlamentarne izbore u Hrvatskoj, koja je u izbornoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: