Gadafi prihvatio plan Afričke unije

Režim libijskog lidera Moamera Gadafija prihvatio je "mapu puta" koju je predložila Afrička unija kako bi se našlo mirno rešenje sukoba u Libiji.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 11.04.2011.

07:52

Default images

Južnoafrički predsednik Džejkob Zuma koji je bio član delegacije saopštio je da će detalji predloženog rešenja biti saopšteni danas.

Afrička unija pokušava da reši situaciju u Libiji. Privoleli su Gadafija da pristane na njihov plan i pozvali NATO da prekine vazdušne udare na vladine ciljeve kako bi omogućio uspostavljanje primirja.

Džejkob Zuma, koji je sa još četvoricom južnoafričkih lidera razgovarao sa Moamerom Gadafijem u Tripoliju, međutim nije hteo da iznosi detalje dogovora.

"Za mene je dovoljno to što su Gadafi i njegovi ljudi prihvatili mapu puta koju smo mi predstavili. Ja sada moram da napustim Libiju zbog drugih obaveza, ali će ostali članovi nastaviti rad, sastaće se s drugom stranom, razgovaraće sa svima i predstaviće političko rešenje za probleme u ovoj zemlji", rekao je Zuma.

Predstavnici zemalja Afričke unije izjavili su pred dolazak u Tripoli da je cilj njihove misije hitni prestanak neprijateljstava, dostavljanje humanitarne pomoći i početak dijaloga između libijskog režima i pobunjenika.

Zvaničnici unije nisu želeli da komentarišu zahtev pobunjenika da Gadafi povuče svoje trupe iz gradova.

"Da budem iskrena bilo je nekih pregovora među liderima, ali ja ne mogu da govorim o tim poverljivim stvarima, nisam deo toga. Generalno gledano, mi smatramo da je na narodu Libije da demokratski izabere svog vođu. Nije ni na Afričkoj uniji to da čini", kazala je Ramtane Lamarma, komesarka Afričke unije za mir i sigurnost.

Posle Tripolija, delegacija Afričke unije posetiće Bengazi, gde će pobunjenike pokušati da ubede da polože oružje. Ovaj plan, međutim, ocenjuje se kao veoma delikatna i neizvesna misija jer su Gadafijevi protivnici već odbacili svaku mogućnost primirja koja podrazumeva njegov i ostanak njegovih sinova na vlasti.

NATO avijacija uništila nekoliko tenkova

(Beta, arhiva)
U međuvremenu akcija međunarodnih snaga nad Libijom se nastavlja. NATO avijacija uništila je nekoliko tenkova u blizini Adždabije i Misrate, nastojeći da spreči napredovanje Gadafijevih snaga, preneo je Rojters.

U operacijama je tokom nedelje uništeno 25 tenkova libijske vojske - 11 u blizini Adždabije i 14 u predgrađu Misrate, saopštio je NATO.

Izveštač britanske agencije video je 15 ugljenisanih i rastrgnutih tela oko zapaljenih vozila na dva mesta udaljena oko 300 metara u zapadnom predgrađu Adždabije.

"Situacija u Adždabiji i naročito u Misrati je beznadežna za one Libijce koje brutalno bombarduje Gadafijev režim", izjavio je kanadski general Šarls Bušar, koji komanduje operacijama NATO-a u Libiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: