IAEA: Stabilnije stanje u Fukušimi

Stanje u japanskoj nuklearnoj centrali “Fukušima 1“ relativno je stabilno, kažu u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 17.03.2011.

22:53

Default images

Centrala “Fukušima 1“ teško je oštećena u prošlonedeljenom cunamiju. Kako tvrde u IAEA, situacija je "relativno stabilna" u odnosu na sredu, "što je pozitivno".

"Situacija je i dalje veoma ozbiljna u nuklearnoj centrali Fukušima 1. Ali, nije došlo do značajnog pogoršanja od juče", rekao je Grejem Endrju, specijalni savetnik za naučna i tehnička pitanja generalnog direktora IAEA.

"Mislim da je isuviše rano govoriti" o tračku nade, rekao je on na konferenciji za štampu te agencije UN u Beču.

Situacija se "nije pogoršala, što je pozitivno. Ali, je u svakom trenutku moguće da se to (pogoršanje) dogodi", rekao je Endrju.

Japanski inženjeri u međuvremenu su uspešno spojili električni kabl sa reaktorom 2 u "Fukušimi", što će omogućiti ponovno pokretanje sistema za hlađenje tog reaktora.

Japanski inženjeri očajnički su pokušavali tokom dana da uspostave napajanje električnom energijom oštećenog nuklearnog reaktora u elektrani "Fukušima - Daići", kako bi izbegli katastrofu većih razmera.

Vojni helikopteri ispustili su oko 30 tona vode na reaktor 3, a upotrebljeni su i vodeni topovi zbog povišene radijacije, javili su japanski mediji.

List "Jomiuri šimbun" piše da je Japan odbio tehničku pomoć Sjedinjenih Američkih Država za saniranje oštećenih reaktora u nuklearnoj elektrani "Fukušima - Daići".

SAD su pomoć ponudile odmah pošto je zemljotres praćen cunamijem izazvao štetu na nuklearnom postrojenju "Fukušima 1", naveo je list, pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika Demokratske partije Japana.

Američka ambasada pozvala je svoje državljane koji žive u krugu poluprečnika 80 kilometara oko oštećene elektrane da ostanu u kućama, a britansko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je građane da razmote napuštanje oblasti.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Jukija Amano sa timom međunarodnih stručnjaka dolazi u Japan, kako bi se upoznao sa situacijom na terenu.

Nacionalna policijska agencija potvrdila je da su 5.692 čoveka poginula u zemljotresu i cunamiju, a da se 9.522 vode kao nestala. Očekuje se da će taj broj rasti, navela je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: