Sreda, 09.03.2011.

03:33

Raste etnička distanca u Srbiji

Istraživanja pokazuju da je u poslednje četiri godine u Srbiji porasla etnička distanca prema pripadnicima određenih nacionalnih zajednica, piše “Politika”.

Izvor: Politika

Default images

Oko 40 odsto ispitanika nerado prihvata činjenicu da su i Albanci državljani Srbije, a trećina ne bi želela da im Hrvati, Mađari, Romi, Bošnjaci budu komšije.

To su rezultati studije ”Put iz bratstva i jedinstva – etnička distanca građana Srbije”, socijalnog psihologa Dragana Popadića, inače profesora beogradskog Filozofskog fakulteta.

U studiji je istraživana etnička distanca građana Srbije prema Srbima, Crnogorcima, Mađarima, Bošnjacima, Romima, Hrvatima i Albancima.

Neki od rezultata su da je etnička distanca prema Albancima smanjena, prema Crnogorcima nepromenjena, dok je prema pripadnicima drugih naroda – Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i Romima - u blagom porastu, od dva do pet odsto.

Profesor Popadić objašnjava da se takvi stavovi ređe formiraju u direktnim odnosima sa drugima, a daleko češće slušajući takve stavove i iskustva drugih, pre svega šta o tome putem medija govori društvena i politička elita.

“Posmatrana na taj način, etnička distanca jeste pre svega dirigovana medijskim predstavljanjem drugih”, objašnjava on.

Rezultati su pokazali da je i dalje najveća etnička distanca prema Albancima, koje 40 odsto ispitanika nerado vidi kao državljane Srbije, a čak 70 odsto bi odbilo da stupi u brak sa njima. Etnička distanca je nešto veća i kad je reč o Bošnjacima, Hrvatima, Mađarima i Romima.

S druge strane, najmanja je etnička distanca prema Srbima, a nešto veća prema Crnogorcima.

“Činjenicu da distanca ne opada već blago raste, i to ne samo u Srbiji već i nešto više u okolnim zemljama, doveo bih u vezu sa ekonomskom i političkom krizom kada je odgovornima najlakše da prstom upiru na druge kao na krivce ili smetnju napretku”, kaže Popadić.

Prema njegovim rečima, to govori i o odsustvu strateškog pristupa prema kojem bi bilo zainteresovanih za ublažavanje etničkih podela i za jačanje uzajamnog poverenja.

Popadić kaže da nedavni slučajevi antisemitizma mogu biti ilustracija takvog nastanka predrasuda i distance.

“Ako su teorije zavere prestale da se javno propagiraju, antisemitska literatura i dalje se slobodno reklamira i prodaje, a antisemitske izjave prihvataju kao potpuno normalne”, kaže on.

U Srbiji je 2009. godine usvojen Zakon o zabrani diskriminacije, ali, kako ističe pravnik Saša Gajin iz Centra za unapređenje pravnih studija, to je samo prvi korak iza kojeg je trebalo da usledi donošenje čitavog niza drugih zakona koji bi rešavali konkretna pitanja manjina.

Etnička distanca povećala se i u zemljama u regionu, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, koje, kao i Srbija, žele članstvo u Evropskoj uniji, zajednici koja traži od zemalja članica normalan suživot pripadnika različitih nacionalnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: