Obaveštajci u Kineskoj ambasadi

Nekadašnji kineski predsednik Điang Cemin priznao je da su se obaveštajne jedinice VJ skrivale unutar kineske ambasade u Beogradu u vreme NATO bombardovanja.

Izvor: B92

Utorak, 15.02.2011.

13:59

Default images

Obaveštajci su u zgradu ambasade došli na ličnu molbu predsednika SRJ Slobodana Miloševića, piše Sandej tajms pozivajući se na neobjavljene Ceminove memoare.

Nekadašnji kineski predsednik navodi da je odgovorio na privatnu molbu tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića da pruži sklonište obaveštajnim jedinicama Vojske Jugoslavije u zgradi kineske ambasade.

Iako su se SAD izvinile za ovaj napad, žaleći se na pogrešno navođenje CIA-e, kineske vlasti nikad nisu prihvatile ovo objašnjenje, ali su bile prisiljene da se uzdrže od javnog izliva besa nakon što su im Amerikanci privatno predočili dokaze o srpskim elektronskim komunikacijama koje su dolazile iz zgrade njihove ambasade, navodi isti izvor.

Diplomatska nagodba se izgleda sastojala u tome da su Amerikanci "sačuvali kineski obraz", izvinivši se za "grešku", dok su kineske vlasti dozvolile uličnim protestima u zemlji povodom ovog incidenta da se prirodno ohlade.

Dnevni list "Politika" je objavila danas tekst u kome kineska ambasada u Beogradu demantuje navode Sandej tajmsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: