Utorak, 15.02.2011.

13:59

Obaveštajci u Kineskoj ambasadi

Nekadašnji kineski predsednik Điang Cemin priznao je da su se obaveštajne jedinice VJ skrivale unutar kineske ambasade u Beogradu u vreme NATO bombardovanja.

Izvor: Beta

Obaveštajci u Kineskoj ambasadi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

visim po srbijanskim sajtovima i lecim komplexe

pre 13 godina

Ako je ovo za neke dovoljan "dokaz" ispravnosti americkog bombardovanja i ako se Srbija kritikuje zato sto je koristila kinesku teritoriju za svoje aktivnosti, onda po toj logici i Srbija je sasvim legitimno mogla da napadne Albaniju koja je ustupila svoju teritoriju za kampove uck odakle su ovi isli u napade na Srbiju i gde su drzali kidnapovane gradjane Srbije ili koja je ustupila svoju teritoriju NATO-u koji je napao Srbiju? Zasto Srbija ne bi mogla da koristi tudje teritorije za svoje interese ako joj ovi to dozvole? Uostalom, sta je sledece? Da li ce sledece nedelje Sandej Tajms da "otkrije" da su mostovi u Novom Sadu bili u stvari zamaskirani topovi i da su ispod tih zamaskiranih topova na camcima plutali srpki obavestajci koji su tamo smisljali kako da izvrse "genocid" nad Albancima? Da li je neko zamerao Americi sto je koristila sve okolne teritorije za svoje interese i za svoj napad na Srbiju? Naravno da ne. Dok je Srbija izgleda trebala ne da se brani od napada nego valjda da pocne i sama da unistava svoje mostove, zgrade i da sama ubija svoje vojnike i civile? Izgleda da je obrni/okreni ali uvek, nekako Srbija za sve kriva i u zabludi dok su svi ostali uvek nekako nevini i legitimni i ispravni... Zanimljivo zar ne? Jedva cekam da se pripadnici okolnih naroda izlece svojih nagomilanih kompleksa i frustracija glede Srbije te ce najzad poceti da preskacu ove izlizane i tako smarajuce floskule o milosevicu, srBskom nacionalizmu, Srbima kao dezurnim krivcima a svima ostalima kao biserima demokratije, multietnicnosti i vizionarstva... Koje ce to osvezenje za sve nas da bude.

Petar S.

pre 13 godina

Smatram da je rec o cistom "spinu" iz Londona.

Sta to i o cemu moze da se "obavestava" VJ iz Kineske ambasade (iz niske dvospratnice) tokom NATO bombardovanja, a nije moglo sa zgrade Genexa (gde su zaista bili obavestajci, a sa koje se ima DALEKO bolji pregled)?

A ako je je bombardovanje Kineske ambasade bilo opravdano (zbog sumnje prisustva obavestjca VJ), onda - izvinite, isto tako je bilo opravdano bombardovati "snajperska gnezda" po Sarajevu ili Vukovarsku bolnicu (iz istog razloga).

Manuel Komnenos

pre 13 godina

Da li su gradani Srbije svijesni da se radi o vrlo teskoj i neugodnoj cinjenici tj. optuzbi na racun Srbije koja je iskoristila suverenitet (ne teritorij) druge drzave (Kine) i odatle poticala i vodila neprijateljske aktivnosti protiv trece drzave (US i NATO). Ovo pokazuje da je NATO bombardiranje kineske ambasade bilo opravdan ratni cilj, jer su neprijateljska djelovanja dolazila iz tog objekta. Sada se ne bi svi trebali zgrazavati nad ovim, jer su Srbi na Kosovu i u BIH skrivali svoje oklopne jedinice i haubice na raznim mjestima pa me ne cudi da su odabrali bas Kinesku ambasadu i njezine telekomunikacije misleci valjda da ce namagarciti jedan NATO. Zanimljivo je kako su se ponasali Kinezi i Ameri. Kinezi su izvukli lekciju jer su se opekli kao i Rusi (1914) ali su svoj obraz ipak izvukli na racun Srbije (kome sada nije jasno nikada ni nece). Na kraju kad se otkriju jos svi sitni detalji u vezi NATO bombardiranja ispas ce da je NATO bio potpuno u pravu da je zestoko udarao po svim onim objektima kojima se sluzio milosevicev ratni aparat. Mozda ce se otkriti istina, zasto su ruseni mostovi i tko je tjerao vlastite gradane na njih kao bi eventualno stvorio "kolateralne" zrtve. Kad se sve ovo otkrije dobit cete svu monstruoznost milosevicevog rezima u kojeg jos uvijek dobar dio gradana - vjeruje! NATO nije napadao gradane Srbije nego jedan pobjesnjeli vojni stroj kojeg je trebalo zaustaviti. Jedva cekam da se otkriju svi preostali detalji ovih zbivanja tada ce valjda i najtvrdokornije pristalice milosevicevog rezima shvatiti u kojoj su zabludi zivjeli.

Informisan

pre 13 godina

Da li je vazno za gradjane,da je vojska koristila kao stit pacijente Klinckog centra Srbije?Da li je kaznjivo prema medjunarodnom pravu koristiti bolnice kao vojno skloniste?
(Ivana, 15. februar 2011 14:23)

Da li ti to pričaš o Hrvatskoj i početku rata tamo? Da, jesu, Hrvati su koristili bolnice i škole. Ne, nikog to tada nije interesovalo.

Licemerje na sve strane. Bajka o obaveštajcima u ambasadi je besmislena, jer šta će oni tamo? Kao, vodili su elektronski rat protiv Amerike? Ljudi, ne budite smešni i naivni.

NATO, nego sta....

pre 13 godina

Stap Ujka Sema je poprilicno dugacak, i Ujka se ne ustrucava s pravom ga upotrebiti da edukuje kriminalce koji se "hrabro" skrivaju po tudjim ambasadama, skolama i bolnicama.

zum beispiel

pre 13 godina

Pretpostavljam onda da su "obavestajci" bili i u onom vozu u sicevackoj klisuri, i u onoj koloni albanskih izbeglica i mestimicno po teritoriji susednih nam drzava, itd...

Darko

pre 13 godina

Prosto je dirljivo videti kako se komentatori upinju da pokažu da je ova priča iz britanskih novina besmislena, puna rupa (što ona svakako jeste), jednostavno nabacana zbrda–zdola i gde su glavni izvori neimenovani svedoci i neobljavljeni memoari. Onda se treba prisetiti kako je bez trunke sumnje u srpskoj javnosti pre nekog vremena prihvaćen famozni izveštaj Dika Martija koji sadrži još više rupa i oslanja se na iste nazovi izvore (ne pominje nikakve memoare doduše).

Jedino ako nam se priča ne sviđa skloni smo da postavljamo pitanja?

Engleski Kurir

pre 13 godina

E, kad pise Sandej Tajms - mora da je istina! Pazi, imali su uvid u neobjavljene memoare bivseg kineskog predsednika?! How yes no...
Razlog za lansiranje ovakve budalastine mozda treba traziti u istrazi o trgovini oranima. Ako su puleni dosli na red, mozda ce i gazde? Hag se proglasio "nenadleznim" za zlocine NATO, ali svejedno procesuira zlocine drugih ucesnika u istom sukobu. Mozda je izvestaj Dika Martija nagovestaj kraja dvojnih arsina, na jednoj strani iskljucivo zrtve, na drugoj zlocinci? Ova budalastina treba da legitimise stav da NATO moze da radi sta hoce jer je to uvek opravdano. Sudeci po nekim komentarima, izgleda da prevara ima uspeha, zato je treba razobliciti.

Breka

pre 13 godina

Prilikom bombardovanja Kineske Ambasade poginulo je troje Kineza i 14 gradjana Srbije!!!.
Postoji prica da je Kina dozvolila koristenje komunikacija iz Ambasade kao protivuslugu za ustupljene dijelove Americkog aviona F-117 oborenog iznad Srbije.

Kunta Kinte

pre 13 godina

Zgrada Jugoimport SDPR-a NIJE bombardovana '99-e (verovatno se misli na Generalstab). Sediste RTV Kosava je bilo u Uscu i kao sto znamo unisteno je sa nekolilo raketa, iz dva napada.

marko

pre 13 godina

Prosto neverovatno kako neki imaju kratko pamcenje. Pa nisu "obavestaci" bili u ambasadi. U istoj toj zgradi je bila "medijska kuca" marije milosevic zvana "Kosava", mozda je sad jasnije sta ce db i njihove "komunikacije" tamo?

Никад робом

pre 13 godina

Ако је то истина, онда само: ХВАЛА кинеској држави и нацији што је без преке потребе ризиковала да буде увучена у међународни оружани конфликт зарад државе и народа које већина њених становника ни не може да нађе на мапи.

S

pre 13 godina

Ne znam ko kome sada pere obraz, pre će biti da ovakvim izjavama Kina pere obraz Americi. Čuj, i "privatno" je Milošević zamolio, i "privatno" je Cemin pristao, i "privatno" su Amerikanci predstavili dokaze, javni su bili samo srušena ambasada i leševi.

sila u topuzu

pre 13 godina

Mi nikako da shvatimo jedno:
Nista od ovog bombardovanja nebi bilo da se Srbija ponasala po medjunzrodno prihvacenim pravilima ponasanja prema vlastitom narodu. Recimo da nije palila zive Albanace u kucama, bacala ih u Dunav u hladnjacama, kopala cak u u Batajnici
I kada se nasao jaci od nas - NATO i 'nalupao'nas zalimio se kukamo naokolo,citiramo navode o 'silu u topuzu', ali to uopste nismo primecivali dok smo mi koristili taj topuz.

I to objavljuju na dan VJ!

pre 13 godina

To onda znači da je Kina bila u ratu sa NATO-om. Kineska ambasada je teritorija Kine, a iz nje su protiv NATO-a delovale jedinice koje su bile u ratu sa NATO-om.

Zanima me samo kako su Kinezima dokazali da se radi o obaveštajcima VJ i elektronskim komunikacijama VJ. Drugim rečima, to je bilo nemoguće dokazati bez prisluškivanja komunikacija koje se emituju iz ambasade i bez njihovog dešifrovanja, a ovo poslednje skoro 100% govori o izdaji na srpskoj strani (da ne ulazim u tehničke detalje prisluškivanja i dešifrovanja). Settite se slučaja Perišić.

A ta priča o starim mapama je trula kao i SAD politika. Šta će im stare mape kad imaju satelite? Šta mislite čemu služe sateliti? Iz tih satelita mogu da odrede hemijski sastav hrane, do ispod 1% udela u sastavu, koju držite u posudi iz koje je jedete dok vas gledaju! Mogu istovremeno da lociraju najmanje 5000 predajnika elektromagnetnog zračenja na celoj površini Zemlje sa tačnošću 1m i sa precizno određenom frekvencijom, vrstom emisije, i izračenom snagom! Da li znate da je u toku bombardovanja na Batajnici napravljena lažna pista - nasut pesak, ili tako nešto - da bi NATO avijacija bila obmanuta - i da je u roku od 3 sata(!!!) bio postavljen satelitski snimak na Internetu?!!

Jabilondo

pre 13 godina

Pa šta? Alo, diplomate, ambasada? Pod kojim to uslovima je, ikada, bilo legitimni cilj?

To što je u Srbiji normalno da se svakih 3-4 godine spaljuju ambasade, ne mora da znači da je to praksa u međunarodnom pravu.

kome zakon lezi u topuzu tragovi mu smrde necovestvom

pre 13 godina

Sustina je da je NATO delovao mimo dozvole UN, protivno svom statutu, a i Nemacka je prekrsila svoj ustav

De2

pre 13 godina

interesantno je pomenuti da je americki obavestajac, koji se smatra direktno odgovornim za akciju raketiranje kineske ambasade, volsebno pretucen na smrt od jende strane bande, koliko sam skapirao.

Mashinovodja

pre 13 godina

Neke kockice se tek sada sklapaju.
Nikad nisam mogao da progutam američku priču da su "greškom" bombardovali kinesku amabasadu. Ali i kad god sam prolazio pored kineske amabasade (što je bilo dvaput dnevno radnim danom, u odlasku i povratku s posla) uvek sam se pitao šta će im onolike i onakve antene na krovu. Jeste da je Kina daleko i možda ljudi stvarno obožavaju da sve svoje komunikacije obavljaju putem radio talasa, ali ipak... Ništa slično nisam video na krovu nijedne druge ambasade u Beogradu.
A sad ispada da smo se i mi služili kineskom komunikacionom tehnologijom. Lepo od Kineza što su nam stavili na raspolaganje svoju opremu. Još da samo saznamo šta smo im mi dali kao protiv uslugu (jer ne verujem da je bila dovoljna samo učtiva molba, makar i od S.Miloševića lično), zatim šta smo to mi pričali na kineskim talasima što je bilo toliko bitno Amerima da se nisu ustezali da koknu ambasadu.
Bilo bi tu još zanimljivih detalja. Na primer: koliko je naših poginulo u kineskoj ambasadi? Ko su ti ljudi? Dugujemo im barem toliko da njihova imena ne ostanu nepoznata.
Da li su nas i Kineze Amerikanci prethodno upozorili (kao što ima nagoveštaja da se to događalo u drugim slučajevima) i ako jesu, da li smo se mi i Kinezi ponašali po starom srpskom sistemu "ma, ko ih bre šljivi, ništa nam ne mogu, jači smo od sudbine"?
Možda ćemo i to jednog dana saznati.
Ne verujem ni da su ovi memoari sasvim slučajno baš sad objavljeni. To su neke igre između Kineza i Amerikanaca i voleo bih da mi ne učestvujemo u njima jer možemo biti samo mali pioni. Sudbina piona najčešće je da budu žrtvovani. Možda je san svakog malog piona da postane kraljica, ali to se izuzetno retko događa u igri između jakih igrača. Tako da bolje i ne pokušavamo.

Posmatrac

pre 13 godina

Pa da je i sam djavo bio unutra nisu smeli da bombarduju. ambasada je strana teritorija odnosno u ovom slucaju teritorija NR Kine. Opipavali su im Amerikanci "puls" jer posle je bila kriza oko tajvana kada je malo falilo da "pukne".

saab

pre 13 godina

A Srbi se ponadali doce zbog toga do treceg svetskog rata. Jos jedan dokaz koliko smo beznacajni u tim medjunarodnim odnosima. Ameri i Kinezi se za cas dogovore, nisu ludi da zarate zbog Srbije. Jos kad bi to neko i od nasih politicara ukapirao, umesto da na tupe ovde kako se svet okrece oko nas...

student

pre 13 godina

Potpuno je legitimno da obavestajna sluzba jedne drzave deluje na njenoj teritoriji. A pogotovo u slucaju rata ta drzava ima prava da se brani. Ovo nije nista senzacionalno i spektakularno osim sto ce neki koji se ne razumeju u pomenutu tematiku pomisliti da to sto je par srpskih obavestajaca uslo u zgradu Kineske ambasada moze opravdati sve zlocine Nato. Pitam se kad bi svaki objekat u kome se nalazi po koji obavestajac bio legitimna meta za gadjanje, da li bi ostalo ista sto se ne bi gadjalo.

I americka CIA je ko zna gde sve skrivala obavestajce po Srbiji, sto domace saradnike sto ubacene operativce.

Na zalost, ne postoji sud na svetu koji bi mogao da raspravlja o ispravnosti i legalnosti Nato delovanja u Srbiji ali i u drugim zemljama.

Lazar

pre 13 godina

Priča nema veze sa životom. Prvo, kako je Sandej Tajms mogao da ima uvid u neobjavljene memomoare Đjang Ce Mina? Da nisu možda ti obaveštajci VJ prebegli u Veliku Britaniju i dali im neobjavljene memoare? Kako su došli do neobjavljenih memoara bivšeg kineskog predsednika je u stvari najzanimljivije pitanje. To nije Toni Bler ili Bil Klinton pa da koristi svaki priliku da bude u centru pažnje.
Drugo, siguran sam da nije bilo nikakve potrebe da se neki obaveštajci kriju po ambasadama. Šta je to bilo u zgradi te ambasade da nije bilo na ostatku teritorije SRJ pa je lično Sloba zvao kineskog predsednika? To je ipak visok nivo, da predsednik moli predsednika za ličnu uslugu.
Treće, NATO je pravio greške i ovo je bila jedna od njih. Bili su pogodili i Švajcersku ambasadu ili rezidenciju ambasadora, neku zgradu na Dedinju. Da nisu možda i tamo bili obaveštajaci?
Kinsku ambasadu su pogodili greškom umesto zgrade Jugoimport-SDPR-a. Te 2 zgrade su udaljene manje od 100 metara. Tada su čak i sami Amerikanci rekli da su napravili grešku jer su koristili staru mapu. Posle su opet gađali i pogodili Jugoimport-SDPR, ne znam sa kolko krstarećih raketa. Znam da jedna od tih raketa koja je pogodila Jugoimport nije eksplodirala, i da su je posle rata oni držali u holu zgrade kao eksponat.
Ne verujte sve što pročitate u novinama, pogotovo ne u Engleskom kuriru!

Ivana

pre 13 godina

Da li je vazno za gradjane,da je vojska koristila kao stit pacijente Klinckog centra Srbije?Da li je kaznjivo prema medjunarodnom pravu koristiti bolnice kao vojno skloniste?

Bacvanin

pre 13 godina

Nikako ne mogu da shvatim ovako kukavicki cin, kao sto je skrivanje i komunikacija iz objekata koji su od civilnog znacaja za vreme ratnog stanja.
Mnoge tenkove su skrivali u privatnik kucama na KiM, pa kad NATO unisti tenk, onda sva krivica na NATO.
Jednostavno, samo samo kukavicka vojska moze da se skriva iza civila i kao takva ni ne zasluzuje bolje nego da ima samo 3 aviona 4 generacije.

Ivana

pre 13 godina

Da li je vazno za gradjane,da je vojska koristila kao stit pacijente Klinckog centra Srbije?Da li je kaznjivo prema medjunarodnom pravu koristiti bolnice kao vojno skloniste?

Mashinovodja

pre 13 godina

Neke kockice se tek sada sklapaju.
Nikad nisam mogao da progutam američku priču da su "greškom" bombardovali kinesku amabasadu. Ali i kad god sam prolazio pored kineske amabasade (što je bilo dvaput dnevno radnim danom, u odlasku i povratku s posla) uvek sam se pitao šta će im onolike i onakve antene na krovu. Jeste da je Kina daleko i možda ljudi stvarno obožavaju da sve svoje komunikacije obavljaju putem radio talasa, ali ipak... Ništa slično nisam video na krovu nijedne druge ambasade u Beogradu.
A sad ispada da smo se i mi služili kineskom komunikacionom tehnologijom. Lepo od Kineza što su nam stavili na raspolaganje svoju opremu. Još da samo saznamo šta smo im mi dali kao protiv uslugu (jer ne verujem da je bila dovoljna samo učtiva molba, makar i od S.Miloševića lično), zatim šta smo to mi pričali na kineskim talasima što je bilo toliko bitno Amerima da se nisu ustezali da koknu ambasadu.
Bilo bi tu još zanimljivih detalja. Na primer: koliko je naših poginulo u kineskoj ambasadi? Ko su ti ljudi? Dugujemo im barem toliko da njihova imena ne ostanu nepoznata.
Da li su nas i Kineze Amerikanci prethodno upozorili (kao što ima nagoveštaja da se to događalo u drugim slučajevima) i ako jesu, da li smo se mi i Kinezi ponašali po starom srpskom sistemu "ma, ko ih bre šljivi, ništa nam ne mogu, jači smo od sudbine"?
Možda ćemo i to jednog dana saznati.
Ne verujem ni da su ovi memoari sasvim slučajno baš sad objavljeni. To su neke igre između Kineza i Amerikanaca i voleo bih da mi ne učestvujemo u njima jer možemo biti samo mali pioni. Sudbina piona najčešće je da budu žrtvovani. Možda je san svakog malog piona da postane kraljica, ali to se izuzetno retko događa u igri između jakih igrača. Tako da bolje i ne pokušavamo.

sila u topuzu

pre 13 godina

Mi nikako da shvatimo jedno:
Nista od ovog bombardovanja nebi bilo da se Srbija ponasala po medjunzrodno prihvacenim pravilima ponasanja prema vlastitom narodu. Recimo da nije palila zive Albanace u kucama, bacala ih u Dunav u hladnjacama, kopala cak u u Batajnici
I kada se nasao jaci od nas - NATO i 'nalupao'nas zalimio se kukamo naokolo,citiramo navode o 'silu u topuzu', ali to uopste nismo primecivali dok smo mi koristili taj topuz.

Bacvanin

pre 13 godina

Nikako ne mogu da shvatim ovako kukavicki cin, kao sto je skrivanje i komunikacija iz objekata koji su od civilnog znacaja za vreme ratnog stanja.
Mnoge tenkove su skrivali u privatnik kucama na KiM, pa kad NATO unisti tenk, onda sva krivica na NATO.
Jednostavno, samo samo kukavicka vojska moze da se skriva iza civila i kao takva ni ne zasluzuje bolje nego da ima samo 3 aviona 4 generacije.

student

pre 13 godina

Potpuno je legitimno da obavestajna sluzba jedne drzave deluje na njenoj teritoriji. A pogotovo u slucaju rata ta drzava ima prava da se brani. Ovo nije nista senzacionalno i spektakularno osim sto ce neki koji se ne razumeju u pomenutu tematiku pomisliti da to sto je par srpskih obavestajaca uslo u zgradu Kineske ambasada moze opravdati sve zlocine Nato. Pitam se kad bi svaki objekat u kome se nalazi po koji obavestajac bio legitimna meta za gadjanje, da li bi ostalo ista sto se ne bi gadjalo.

I americka CIA je ko zna gde sve skrivala obavestajce po Srbiji, sto domace saradnike sto ubacene operativce.

Na zalost, ne postoji sud na svetu koji bi mogao da raspravlja o ispravnosti i legalnosti Nato delovanja u Srbiji ali i u drugim zemljama.

Posmatrac

pre 13 godina

Pa da je i sam djavo bio unutra nisu smeli da bombarduju. ambasada je strana teritorija odnosno u ovom slucaju teritorija NR Kine. Opipavali su im Amerikanci "puls" jer posle je bila kriza oko tajvana kada je malo falilo da "pukne".

Lazar

pre 13 godina

Priča nema veze sa životom. Prvo, kako je Sandej Tajms mogao da ima uvid u neobjavljene memomoare Đjang Ce Mina? Da nisu možda ti obaveštajci VJ prebegli u Veliku Britaniju i dali im neobjavljene memoare? Kako su došli do neobjavljenih memoara bivšeg kineskog predsednika je u stvari najzanimljivije pitanje. To nije Toni Bler ili Bil Klinton pa da koristi svaki priliku da bude u centru pažnje.
Drugo, siguran sam da nije bilo nikakve potrebe da se neki obaveštajci kriju po ambasadama. Šta je to bilo u zgradi te ambasade da nije bilo na ostatku teritorije SRJ pa je lično Sloba zvao kineskog predsednika? To je ipak visok nivo, da predsednik moli predsednika za ličnu uslugu.
Treće, NATO je pravio greške i ovo je bila jedna od njih. Bili su pogodili i Švajcersku ambasadu ili rezidenciju ambasadora, neku zgradu na Dedinju. Da nisu možda i tamo bili obaveštajaci?
Kinsku ambasadu su pogodili greškom umesto zgrade Jugoimport-SDPR-a. Te 2 zgrade su udaljene manje od 100 metara. Tada su čak i sami Amerikanci rekli da su napravili grešku jer su koristili staru mapu. Posle su opet gađali i pogodili Jugoimport-SDPR, ne znam sa kolko krstarećih raketa. Znam da jedna od tih raketa koja je pogodila Jugoimport nije eksplodirala, i da su je posle rata oni držali u holu zgrade kao eksponat.
Ne verujte sve što pročitate u novinama, pogotovo ne u Engleskom kuriru!

saab

pre 13 godina

A Srbi se ponadali doce zbog toga do treceg svetskog rata. Jos jedan dokaz koliko smo beznacajni u tim medjunarodnim odnosima. Ameri i Kinezi se za cas dogovore, nisu ludi da zarate zbog Srbije. Jos kad bi to neko i od nasih politicara ukapirao, umesto da na tupe ovde kako se svet okrece oko nas...

kome zakon lezi u topuzu tragovi mu smrde necovestvom

pre 13 godina

Sustina je da je NATO delovao mimo dozvole UN, protivno svom statutu, a i Nemacka je prekrsila svoj ustav

Jabilondo

pre 13 godina

Pa šta? Alo, diplomate, ambasada? Pod kojim to uslovima je, ikada, bilo legitimni cilj?

To što je u Srbiji normalno da se svakih 3-4 godine spaljuju ambasade, ne mora da znači da je to praksa u međunarodnom pravu.

Никад робом

pre 13 godina

Ако је то истина, онда само: ХВАЛА кинеској држави и нацији што је без преке потребе ризиковала да буде увучена у међународни оружани конфликт зарад државе и народа које већина њених становника ни не може да нађе на мапи.

De2

pre 13 godina

interesantno je pomenuti da je americki obavestajac, koji se smatra direktno odgovornim za akciju raketiranje kineske ambasade, volsebno pretucen na smrt od jende strane bande, koliko sam skapirao.

I to objavljuju na dan VJ!

pre 13 godina

To onda znači da je Kina bila u ratu sa NATO-om. Kineska ambasada je teritorija Kine, a iz nje su protiv NATO-a delovale jedinice koje su bile u ratu sa NATO-om.

Zanima me samo kako su Kinezima dokazali da se radi o obaveštajcima VJ i elektronskim komunikacijama VJ. Drugim rečima, to je bilo nemoguće dokazati bez prisluškivanja komunikacija koje se emituju iz ambasade i bez njihovog dešifrovanja, a ovo poslednje skoro 100% govori o izdaji na srpskoj strani (da ne ulazim u tehničke detalje prisluškivanja i dešifrovanja). Settite se slučaja Perišić.

A ta priča o starim mapama je trula kao i SAD politika. Šta će im stare mape kad imaju satelite? Šta mislite čemu služe sateliti? Iz tih satelita mogu da odrede hemijski sastav hrane, do ispod 1% udela u sastavu, koju držite u posudi iz koje je jedete dok vas gledaju! Mogu istovremeno da lociraju najmanje 5000 predajnika elektromagnetnog zračenja na celoj površini Zemlje sa tačnošću 1m i sa precizno određenom frekvencijom, vrstom emisije, i izračenom snagom! Da li znate da je u toku bombardovanja na Batajnici napravljena lažna pista - nasut pesak, ili tako nešto - da bi NATO avijacija bila obmanuta - i da je u roku od 3 sata(!!!) bio postavljen satelitski snimak na Internetu?!!

S

pre 13 godina

Ne znam ko kome sada pere obraz, pre će biti da ovakvim izjavama Kina pere obraz Americi. Čuj, i "privatno" je Milošević zamolio, i "privatno" je Cemin pristao, i "privatno" su Amerikanci predstavili dokaze, javni su bili samo srušena ambasada i leševi.

Darko

pre 13 godina

Prosto je dirljivo videti kako se komentatori upinju da pokažu da je ova priča iz britanskih novina besmislena, puna rupa (što ona svakako jeste), jednostavno nabacana zbrda–zdola i gde su glavni izvori neimenovani svedoci i neobljavljeni memoari. Onda se treba prisetiti kako je bez trunke sumnje u srpskoj javnosti pre nekog vremena prihvaćen famozni izveštaj Dika Martija koji sadrži još više rupa i oslanja se na iste nazovi izvore (ne pominje nikakve memoare doduše).

Jedino ako nam se priča ne sviđa skloni smo da postavljamo pitanja?

Breka

pre 13 godina

Prilikom bombardovanja Kineske Ambasade poginulo je troje Kineza i 14 gradjana Srbije!!!.
Postoji prica da je Kina dozvolila koristenje komunikacija iz Ambasade kao protivuslugu za ustupljene dijelove Americkog aviona F-117 oborenog iznad Srbije.

NATO, nego sta....

pre 13 godina

Stap Ujka Sema je poprilicno dugacak, i Ujka se ne ustrucava s pravom ga upotrebiti da edukuje kriminalce koji se "hrabro" skrivaju po tudjim ambasadama, skolama i bolnicama.

zum beispiel

pre 13 godina

Pretpostavljam onda da su "obavestajci" bili i u onom vozu u sicevackoj klisuri, i u onoj koloni albanskih izbeglica i mestimicno po teritoriji susednih nam drzava, itd...

Engleski Kurir

pre 13 godina

E, kad pise Sandej Tajms - mora da je istina! Pazi, imali su uvid u neobjavljene memoare bivseg kineskog predsednika?! How yes no...
Razlog za lansiranje ovakve budalastine mozda treba traziti u istrazi o trgovini oranima. Ako su puleni dosli na red, mozda ce i gazde? Hag se proglasio "nenadleznim" za zlocine NATO, ali svejedno procesuira zlocine drugih ucesnika u istom sukobu. Mozda je izvestaj Dika Martija nagovestaj kraja dvojnih arsina, na jednoj strani iskljucivo zrtve, na drugoj zlocinci? Ova budalastina treba da legitimise stav da NATO moze da radi sta hoce jer je to uvek opravdano. Sudeci po nekim komentarima, izgleda da prevara ima uspeha, zato je treba razobliciti.

Kunta Kinte

pre 13 godina

Zgrada Jugoimport SDPR-a NIJE bombardovana '99-e (verovatno se misli na Generalstab). Sediste RTV Kosava je bilo u Uscu i kao sto znamo unisteno je sa nekolilo raketa, iz dva napada.

marko

pre 13 godina

Prosto neverovatno kako neki imaju kratko pamcenje. Pa nisu "obavestaci" bili u ambasadi. U istoj toj zgradi je bila "medijska kuca" marije milosevic zvana "Kosava", mozda je sad jasnije sta ce db i njihove "komunikacije" tamo?

Manuel Komnenos

pre 13 godina

Da li su gradani Srbije svijesni da se radi o vrlo teskoj i neugodnoj cinjenici tj. optuzbi na racun Srbije koja je iskoristila suverenitet (ne teritorij) druge drzave (Kine) i odatle poticala i vodila neprijateljske aktivnosti protiv trece drzave (US i NATO). Ovo pokazuje da je NATO bombardiranje kineske ambasade bilo opravdan ratni cilj, jer su neprijateljska djelovanja dolazila iz tog objekta. Sada se ne bi svi trebali zgrazavati nad ovim, jer su Srbi na Kosovu i u BIH skrivali svoje oklopne jedinice i haubice na raznim mjestima pa me ne cudi da su odabrali bas Kinesku ambasadu i njezine telekomunikacije misleci valjda da ce namagarciti jedan NATO. Zanimljivo je kako su se ponasali Kinezi i Ameri. Kinezi su izvukli lekciju jer su se opekli kao i Rusi (1914) ali su svoj obraz ipak izvukli na racun Srbije (kome sada nije jasno nikada ni nece). Na kraju kad se otkriju jos svi sitni detalji u vezi NATO bombardiranja ispas ce da je NATO bio potpuno u pravu da je zestoko udarao po svim onim objektima kojima se sluzio milosevicev ratni aparat. Mozda ce se otkriti istina, zasto su ruseni mostovi i tko je tjerao vlastite gradane na njih kao bi eventualno stvorio "kolateralne" zrtve. Kad se sve ovo otkrije dobit cete svu monstruoznost milosevicevog rezima u kojeg jos uvijek dobar dio gradana - vjeruje! NATO nije napadao gradane Srbije nego jedan pobjesnjeli vojni stroj kojeg je trebalo zaustaviti. Jedva cekam da se otkriju svi preostali detalji ovih zbivanja tada ce valjda i najtvrdokornije pristalice milosevicevog rezima shvatiti u kojoj su zabludi zivjeli.

Informisan

pre 13 godina

Da li je vazno za gradjane,da je vojska koristila kao stit pacijente Klinckog centra Srbije?Da li je kaznjivo prema medjunarodnom pravu koristiti bolnice kao vojno skloniste?
(Ivana, 15. februar 2011 14:23)

Da li ti to pričaš o Hrvatskoj i početku rata tamo? Da, jesu, Hrvati su koristili bolnice i škole. Ne, nikog to tada nije interesovalo.

Licemerje na sve strane. Bajka o obaveštajcima u ambasadi je besmislena, jer šta će oni tamo? Kao, vodili su elektronski rat protiv Amerike? Ljudi, ne budite smešni i naivni.

Petar S.

pre 13 godina

Smatram da je rec o cistom "spinu" iz Londona.

Sta to i o cemu moze da se "obavestava" VJ iz Kineske ambasade (iz niske dvospratnice) tokom NATO bombardovanja, a nije moglo sa zgrade Genexa (gde su zaista bili obavestajci, a sa koje se ima DALEKO bolji pregled)?

A ako je je bombardovanje Kineske ambasade bilo opravdano (zbog sumnje prisustva obavestjca VJ), onda - izvinite, isto tako je bilo opravdano bombardovati "snajperska gnezda" po Sarajevu ili Vukovarsku bolnicu (iz istog razloga).

visim po srbijanskim sajtovima i lecim komplexe

pre 13 godina

Ako je ovo za neke dovoljan "dokaz" ispravnosti americkog bombardovanja i ako se Srbija kritikuje zato sto je koristila kinesku teritoriju za svoje aktivnosti, onda po toj logici i Srbija je sasvim legitimno mogla da napadne Albaniju koja je ustupila svoju teritoriju za kampove uck odakle su ovi isli u napade na Srbiju i gde su drzali kidnapovane gradjane Srbije ili koja je ustupila svoju teritoriju NATO-u koji je napao Srbiju? Zasto Srbija ne bi mogla da koristi tudje teritorije za svoje interese ako joj ovi to dozvole? Uostalom, sta je sledece? Da li ce sledece nedelje Sandej Tajms da "otkrije" da su mostovi u Novom Sadu bili u stvari zamaskirani topovi i da su ispod tih zamaskiranih topova na camcima plutali srpki obavestajci koji su tamo smisljali kako da izvrse "genocid" nad Albancima? Da li je neko zamerao Americi sto je koristila sve okolne teritorije za svoje interese i za svoj napad na Srbiju? Naravno da ne. Dok je Srbija izgleda trebala ne da se brani od napada nego valjda da pocne i sama da unistava svoje mostove, zgrade i da sama ubija svoje vojnike i civile? Izgleda da je obrni/okreni ali uvek, nekako Srbija za sve kriva i u zabludi dok su svi ostali uvek nekako nevini i legitimni i ispravni... Zanimljivo zar ne? Jedva cekam da se pripadnici okolnih naroda izlece svojih nagomilanih kompleksa i frustracija glede Srbije te ce najzad poceti da preskacu ove izlizane i tako smarajuce floskule o milosevicu, srBskom nacionalizmu, Srbima kao dezurnim krivcima a svima ostalima kao biserima demokratije, multietnicnosti i vizionarstva... Koje ce to osvezenje za sve nas da bude.

Bacvanin

pre 13 godina

Nikako ne mogu da shvatim ovako kukavicki cin, kao sto je skrivanje i komunikacija iz objekata koji su od civilnog znacaja za vreme ratnog stanja.
Mnoge tenkove su skrivali u privatnik kucama na KiM, pa kad NATO unisti tenk, onda sva krivica na NATO.
Jednostavno, samo samo kukavicka vojska moze da se skriva iza civila i kao takva ni ne zasluzuje bolje nego da ima samo 3 aviona 4 generacije.

sila u topuzu

pre 13 godina

Mi nikako da shvatimo jedno:
Nista od ovog bombardovanja nebi bilo da se Srbija ponasala po medjunzrodno prihvacenim pravilima ponasanja prema vlastitom narodu. Recimo da nije palila zive Albanace u kucama, bacala ih u Dunav u hladnjacama, kopala cak u u Batajnici
I kada se nasao jaci od nas - NATO i 'nalupao'nas zalimio se kukamo naokolo,citiramo navode o 'silu u topuzu', ali to uopste nismo primecivali dok smo mi koristili taj topuz.

Lazar

pre 13 godina

Priča nema veze sa životom. Prvo, kako je Sandej Tajms mogao da ima uvid u neobjavljene memomoare Đjang Ce Mina? Da nisu možda ti obaveštajci VJ prebegli u Veliku Britaniju i dali im neobjavljene memoare? Kako su došli do neobjavljenih memoara bivšeg kineskog predsednika je u stvari najzanimljivije pitanje. To nije Toni Bler ili Bil Klinton pa da koristi svaki priliku da bude u centru pažnje.
Drugo, siguran sam da nije bilo nikakve potrebe da se neki obaveštajci kriju po ambasadama. Šta je to bilo u zgradi te ambasade da nije bilo na ostatku teritorije SRJ pa je lično Sloba zvao kineskog predsednika? To je ipak visok nivo, da predsednik moli predsednika za ličnu uslugu.
Treće, NATO je pravio greške i ovo je bila jedna od njih. Bili su pogodili i Švajcersku ambasadu ili rezidenciju ambasadora, neku zgradu na Dedinju. Da nisu možda i tamo bili obaveštajaci?
Kinsku ambasadu su pogodili greškom umesto zgrade Jugoimport-SDPR-a. Te 2 zgrade su udaljene manje od 100 metara. Tada su čak i sami Amerikanci rekli da su napravili grešku jer su koristili staru mapu. Posle su opet gađali i pogodili Jugoimport-SDPR, ne znam sa kolko krstarećih raketa. Znam da jedna od tih raketa koja je pogodila Jugoimport nije eksplodirala, i da su je posle rata oni držali u holu zgrade kao eksponat.
Ne verujte sve što pročitate u novinama, pogotovo ne u Engleskom kuriru!

Posmatrac

pre 13 godina

Pa da je i sam djavo bio unutra nisu smeli da bombarduju. ambasada je strana teritorija odnosno u ovom slucaju teritorija NR Kine. Opipavali su im Amerikanci "puls" jer posle je bila kriza oko tajvana kada je malo falilo da "pukne".

student

pre 13 godina

Potpuno je legitimno da obavestajna sluzba jedne drzave deluje na njenoj teritoriji. A pogotovo u slucaju rata ta drzava ima prava da se brani. Ovo nije nista senzacionalno i spektakularno osim sto ce neki koji se ne razumeju u pomenutu tematiku pomisliti da to sto je par srpskih obavestajaca uslo u zgradu Kineske ambasada moze opravdati sve zlocine Nato. Pitam se kad bi svaki objekat u kome se nalazi po koji obavestajac bio legitimna meta za gadjanje, da li bi ostalo ista sto se ne bi gadjalo.

I americka CIA je ko zna gde sve skrivala obavestajce po Srbiji, sto domace saradnike sto ubacene operativce.

Na zalost, ne postoji sud na svetu koji bi mogao da raspravlja o ispravnosti i legalnosti Nato delovanja u Srbiji ali i u drugim zemljama.

Ivana

pre 13 godina

Da li je vazno za gradjane,da je vojska koristila kao stit pacijente Klinckog centra Srbije?Da li je kaznjivo prema medjunarodnom pravu koristiti bolnice kao vojno skloniste?

kome zakon lezi u topuzu tragovi mu smrde necovestvom

pre 13 godina

Sustina je da je NATO delovao mimo dozvole UN, protivno svom statutu, a i Nemacka je prekrsila svoj ustav

NATO, nego sta....

pre 13 godina

Stap Ujka Sema je poprilicno dugacak, i Ujka se ne ustrucava s pravom ga upotrebiti da edukuje kriminalce koji se "hrabro" skrivaju po tudjim ambasadama, skolama i bolnicama.

Darko

pre 13 godina

Prosto je dirljivo videti kako se komentatori upinju da pokažu da je ova priča iz britanskih novina besmislena, puna rupa (što ona svakako jeste), jednostavno nabacana zbrda–zdola i gde su glavni izvori neimenovani svedoci i neobljavljeni memoari. Onda se treba prisetiti kako je bez trunke sumnje u srpskoj javnosti pre nekog vremena prihvaćen famozni izveštaj Dika Martija koji sadrži još više rupa i oslanja se na iste nazovi izvore (ne pominje nikakve memoare doduše).

Jedino ako nam se priča ne sviđa skloni smo da postavljamo pitanja?

zum beispiel

pre 13 godina

Pretpostavljam onda da su "obavestajci" bili i u onom vozu u sicevackoj klisuri, i u onoj koloni albanskih izbeglica i mestimicno po teritoriji susednih nam drzava, itd...

I to objavljuju na dan VJ!

pre 13 godina

To onda znači da je Kina bila u ratu sa NATO-om. Kineska ambasada je teritorija Kine, a iz nje su protiv NATO-a delovale jedinice koje su bile u ratu sa NATO-om.

Zanima me samo kako su Kinezima dokazali da se radi o obaveštajcima VJ i elektronskim komunikacijama VJ. Drugim rečima, to je bilo nemoguće dokazati bez prisluškivanja komunikacija koje se emituju iz ambasade i bez njihovog dešifrovanja, a ovo poslednje skoro 100% govori o izdaji na srpskoj strani (da ne ulazim u tehničke detalje prisluškivanja i dešifrovanja). Settite se slučaja Perišić.

A ta priča o starim mapama je trula kao i SAD politika. Šta će im stare mape kad imaju satelite? Šta mislite čemu služe sateliti? Iz tih satelita mogu da odrede hemijski sastav hrane, do ispod 1% udela u sastavu, koju držite u posudi iz koje je jedete dok vas gledaju! Mogu istovremeno da lociraju najmanje 5000 predajnika elektromagnetnog zračenja na celoj površini Zemlje sa tačnošću 1m i sa precizno određenom frekvencijom, vrstom emisije, i izračenom snagom! Da li znate da je u toku bombardovanja na Batajnici napravljena lažna pista - nasut pesak, ili tako nešto - da bi NATO avijacija bila obmanuta - i da je u roku od 3 sata(!!!) bio postavljen satelitski snimak na Internetu?!!

Engleski Kurir

pre 13 godina

E, kad pise Sandej Tajms - mora da je istina! Pazi, imali su uvid u neobjavljene memoare bivseg kineskog predsednika?! How yes no...
Razlog za lansiranje ovakve budalastine mozda treba traziti u istrazi o trgovini oranima. Ako su puleni dosli na red, mozda ce i gazde? Hag se proglasio "nenadleznim" za zlocine NATO, ali svejedno procesuira zlocine drugih ucesnika u istom sukobu. Mozda je izvestaj Dika Martija nagovestaj kraja dvojnih arsina, na jednoj strani iskljucivo zrtve, na drugoj zlocinci? Ova budalastina treba da legitimise stav da NATO moze da radi sta hoce jer je to uvek opravdano. Sudeci po nekim komentarima, izgleda da prevara ima uspeha, zato je treba razobliciti.

marko

pre 13 godina

Prosto neverovatno kako neki imaju kratko pamcenje. Pa nisu "obavestaci" bili u ambasadi. U istoj toj zgradi je bila "medijska kuca" marije milosevic zvana "Kosava", mozda je sad jasnije sta ce db i njihove "komunikacije" tamo?

Mashinovodja

pre 13 godina

Neke kockice se tek sada sklapaju.
Nikad nisam mogao da progutam američku priču da su "greškom" bombardovali kinesku amabasadu. Ali i kad god sam prolazio pored kineske amabasade (što je bilo dvaput dnevno radnim danom, u odlasku i povratku s posla) uvek sam se pitao šta će im onolike i onakve antene na krovu. Jeste da je Kina daleko i možda ljudi stvarno obožavaju da sve svoje komunikacije obavljaju putem radio talasa, ali ipak... Ništa slično nisam video na krovu nijedne druge ambasade u Beogradu.
A sad ispada da smo se i mi služili kineskom komunikacionom tehnologijom. Lepo od Kineza što su nam stavili na raspolaganje svoju opremu. Još da samo saznamo šta smo im mi dali kao protiv uslugu (jer ne verujem da je bila dovoljna samo učtiva molba, makar i od S.Miloševića lično), zatim šta smo to mi pričali na kineskim talasima što je bilo toliko bitno Amerima da se nisu ustezali da koknu ambasadu.
Bilo bi tu još zanimljivih detalja. Na primer: koliko je naših poginulo u kineskoj ambasadi? Ko su ti ljudi? Dugujemo im barem toliko da njihova imena ne ostanu nepoznata.
Da li su nas i Kineze Amerikanci prethodno upozorili (kao što ima nagoveštaja da se to događalo u drugim slučajevima) i ako jesu, da li smo se mi i Kinezi ponašali po starom srpskom sistemu "ma, ko ih bre šljivi, ništa nam ne mogu, jači smo od sudbine"?
Možda ćemo i to jednog dana saznati.
Ne verujem ni da su ovi memoari sasvim slučajno baš sad objavljeni. To su neke igre između Kineza i Amerikanaca i voleo bih da mi ne učestvujemo u njima jer možemo biti samo mali pioni. Sudbina piona najčešće je da budu žrtvovani. Možda je san svakog malog piona da postane kraljica, ali to se izuzetno retko događa u igri između jakih igrača. Tako da bolje i ne pokušavamo.

Никад робом

pre 13 godina

Ако је то истина, онда само: ХВАЛА кинеској држави и нацији што је без преке потребе ризиковала да буде увучена у међународни оружани конфликт зарад државе и народа које већина њених становника ни не може да нађе на мапи.

De2

pre 13 godina

interesantno je pomenuti da je americki obavestajac, koji se smatra direktno odgovornim za akciju raketiranje kineske ambasade, volsebno pretucen na smrt od jende strane bande, koliko sam skapirao.

saab

pre 13 godina

A Srbi se ponadali doce zbog toga do treceg svetskog rata. Jos jedan dokaz koliko smo beznacajni u tim medjunarodnim odnosima. Ameri i Kinezi se za cas dogovore, nisu ludi da zarate zbog Srbije. Jos kad bi to neko i od nasih politicara ukapirao, umesto da na tupe ovde kako se svet okrece oko nas...

Manuel Komnenos

pre 13 godina

Da li su gradani Srbije svijesni da se radi o vrlo teskoj i neugodnoj cinjenici tj. optuzbi na racun Srbije koja je iskoristila suverenitet (ne teritorij) druge drzave (Kine) i odatle poticala i vodila neprijateljske aktivnosti protiv trece drzave (US i NATO). Ovo pokazuje da je NATO bombardiranje kineske ambasade bilo opravdan ratni cilj, jer su neprijateljska djelovanja dolazila iz tog objekta. Sada se ne bi svi trebali zgrazavati nad ovim, jer su Srbi na Kosovu i u BIH skrivali svoje oklopne jedinice i haubice na raznim mjestima pa me ne cudi da su odabrali bas Kinesku ambasadu i njezine telekomunikacije misleci valjda da ce namagarciti jedan NATO. Zanimljivo je kako su se ponasali Kinezi i Ameri. Kinezi su izvukli lekciju jer su se opekli kao i Rusi (1914) ali su svoj obraz ipak izvukli na racun Srbije (kome sada nije jasno nikada ni nece). Na kraju kad se otkriju jos svi sitni detalji u vezi NATO bombardiranja ispas ce da je NATO bio potpuno u pravu da je zestoko udarao po svim onim objektima kojima se sluzio milosevicev ratni aparat. Mozda ce se otkriti istina, zasto su ruseni mostovi i tko je tjerao vlastite gradane na njih kao bi eventualno stvorio "kolateralne" zrtve. Kad se sve ovo otkrije dobit cete svu monstruoznost milosevicevog rezima u kojeg jos uvijek dobar dio gradana - vjeruje! NATO nije napadao gradane Srbije nego jedan pobjesnjeli vojni stroj kojeg je trebalo zaustaviti. Jedva cekam da se otkriju svi preostali detalji ovih zbivanja tada ce valjda i najtvrdokornije pristalice milosevicevog rezima shvatiti u kojoj su zabludi zivjeli.

Jabilondo

pre 13 godina

Pa šta? Alo, diplomate, ambasada? Pod kojim to uslovima je, ikada, bilo legitimni cilj?

To što je u Srbiji normalno da se svakih 3-4 godine spaljuju ambasade, ne mora da znači da je to praksa u međunarodnom pravu.

Informisan

pre 13 godina

Da li je vazno za gradjane,da je vojska koristila kao stit pacijente Klinckog centra Srbije?Da li je kaznjivo prema medjunarodnom pravu koristiti bolnice kao vojno skloniste?
(Ivana, 15. februar 2011 14:23)

Da li ti to pričaš o Hrvatskoj i početku rata tamo? Da, jesu, Hrvati su koristili bolnice i škole. Ne, nikog to tada nije interesovalo.

Licemerje na sve strane. Bajka o obaveštajcima u ambasadi je besmislena, jer šta će oni tamo? Kao, vodili su elektronski rat protiv Amerike? Ljudi, ne budite smešni i naivni.

S

pre 13 godina

Ne znam ko kome sada pere obraz, pre će biti da ovakvim izjavama Kina pere obraz Americi. Čuj, i "privatno" je Milošević zamolio, i "privatno" je Cemin pristao, i "privatno" su Amerikanci predstavili dokaze, javni su bili samo srušena ambasada i leševi.

Petar S.

pre 13 godina

Smatram da je rec o cistom "spinu" iz Londona.

Sta to i o cemu moze da se "obavestava" VJ iz Kineske ambasade (iz niske dvospratnice) tokom NATO bombardovanja, a nije moglo sa zgrade Genexa (gde su zaista bili obavestajci, a sa koje se ima DALEKO bolji pregled)?

A ako je je bombardovanje Kineske ambasade bilo opravdano (zbog sumnje prisustva obavestjca VJ), onda - izvinite, isto tako je bilo opravdano bombardovati "snajperska gnezda" po Sarajevu ili Vukovarsku bolnicu (iz istog razloga).

Breka

pre 13 godina

Prilikom bombardovanja Kineske Ambasade poginulo je troje Kineza i 14 gradjana Srbije!!!.
Postoji prica da je Kina dozvolila koristenje komunikacija iz Ambasade kao protivuslugu za ustupljene dijelove Americkog aviona F-117 oborenog iznad Srbije.

visim po srbijanskim sajtovima i lecim komplexe

pre 13 godina

Ako je ovo za neke dovoljan "dokaz" ispravnosti americkog bombardovanja i ako se Srbija kritikuje zato sto je koristila kinesku teritoriju za svoje aktivnosti, onda po toj logici i Srbija je sasvim legitimno mogla da napadne Albaniju koja je ustupila svoju teritoriju za kampove uck odakle su ovi isli u napade na Srbiju i gde su drzali kidnapovane gradjane Srbije ili koja je ustupila svoju teritoriju NATO-u koji je napao Srbiju? Zasto Srbija ne bi mogla da koristi tudje teritorije za svoje interese ako joj ovi to dozvole? Uostalom, sta je sledece? Da li ce sledece nedelje Sandej Tajms da "otkrije" da su mostovi u Novom Sadu bili u stvari zamaskirani topovi i da su ispod tih zamaskiranih topova na camcima plutali srpki obavestajci koji su tamo smisljali kako da izvrse "genocid" nad Albancima? Da li je neko zamerao Americi sto je koristila sve okolne teritorije za svoje interese i za svoj napad na Srbiju? Naravno da ne. Dok je Srbija izgleda trebala ne da se brani od napada nego valjda da pocne i sama da unistava svoje mostove, zgrade i da sama ubija svoje vojnike i civile? Izgleda da je obrni/okreni ali uvek, nekako Srbija za sve kriva i u zabludi dok su svi ostali uvek nekako nevini i legitimni i ispravni... Zanimljivo zar ne? Jedva cekam da se pripadnici okolnih naroda izlece svojih nagomilanih kompleksa i frustracija glede Srbije te ce najzad poceti da preskacu ove izlizane i tako smarajuce floskule o milosevicu, srBskom nacionalizmu, Srbima kao dezurnim krivcima a svima ostalima kao biserima demokratije, multietnicnosti i vizionarstva... Koje ce to osvezenje za sve nas da bude.

Kunta Kinte

pre 13 godina

Zgrada Jugoimport SDPR-a NIJE bombardovana '99-e (verovatno se misli na Generalstab). Sediste RTV Kosava je bilo u Uscu i kao sto znamo unisteno je sa nekolilo raketa, iz dva napada.