U 96 odsto škola se drži nastava

Sindikat obrazovanja Srbije prekinuo štrajk. Ostala tri sindikata prosvete nastavljaju štrajk.

Izvor: B92

Utorak, 08.02.2011.

13:23

Default images

Predstavnici najvećeg prosvetnog sindikata - Sindikata obrazovanja Srbije - pristali su na ponudu Vlade Srbije da im se do kraja ove godine plate povećaju između 13 i 14 odsto.

Preostala tri reprezentativna sindikata ne odustaju od obustave rada i najavljuju da će Vladi predstaviti svoj protokol. Uporedo sa štrajkom prosvete, prete i štrajkovi zdravstvenih radnika i policije.

Nekadašnji ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić upozorava da se apetiti svih moraju smanjiti.

Osnovna škola u Boljevcima dobila je novu fiskulturnu salu, a škola “Franc Prešern“ u Rakovici prvi digitalni kabinet. Istovremeno, počeli su radovi na rekonstrukciji Specijalne škole u Novom Beogradu.

Uporedo s tim radovima, prosvetari se nadaju povišici. Prihvatajući obećanje Vlade Srbije o povećanju plata za 14 odsto do kraja 2011, Sindikat obrazovanja Srbije odustao je od štrajka.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović smatra da je minimalno povećanje zarada realno.

“Mi ćemo ovim protokolom obezbediti minimalno povećanje plata od 13,62 odsto, a verujemo da će biti i više. I sama ministarka finansija je rekla da je, s obzirom na to da je punjenje budžeta bolje, sve ovo realno i moguće“, kaže on.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da je tačna procena Sindikata obrazovanja, da bi na osnovu protokola Vlade prosvetari do kraja godine mogli da se nadaju ukupnoj povišici plata između 13,62 i 14,6 odsto. Ta cifra može biti i veća ako prihodi u budžetu budu veći nego što su planirani zakonom o budžetu, dodao je ministar i istakao da se prema podacima Ministarstva u više od 50 odsto škola nastava danas održava potpuno regularno sa časovima od 45 minuta.

Sindikalna nesloga

Međutim, sindikalne sloge i dalje nema. U skoro trećini škola nastava će biti normalizovana, ali ne u svim, pošto preostala tri sindikata - Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti - ne pristaju na dogovor.

Ako se pregovori sa Vladom i Ministarstvom prosvete ne nastave, doći će do radikalizacije protesta, najavio je predsednik Sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović.

“Glavni odbor je doneo odluku da ako bilo koji od članova sindikata i bilo koji zaposleni u Srbiji bude pretrpeo bilo kakvu represiju, mi idemo u radikalizaciju i radikalizacija će verovatno uslediti ukoliko se Ministarstvo prosvete i Vlada Republike Srbije ne upristoje i ne počnu ozbiljan, ali pravi dijalog sa sindikatima", poručio je on.

“Ovo do sada je bilo fingiranje dijaloga i pokušaj da se pronađe insajder među sindikatima koji bi srušili socijalni bunt prosvetnih radnika", ocenio je Živanović, gostujući u “Kažiprstu“ RTV B92.

Prosvetarima će se u četvrtak pridružiti i Novi sindikat zdravstva Srbije, na štrajku upozorenja zakazanom za pola dvanaest ispred Ministarstva zdravlja, a ne odustaje ni policija. Konačnu odluku doneće nakon intenzivnih pregovora sa resornim ministarstvom i predsednikom Vlade.

Veliki apetiti

Međutim, bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić podseća da su plate u javnom sektoru znatno veće nego u privatnom i smatra da svi moraju da smanje apetite.

“I političari značajnije, tako što će sprovesti reforme na najkvalitetniji način i mobilisati najkvalitetnije ljude da sprovedu te reforme, a sa druge strane građani moraju da budu svesni ograničenja našeg budžeta, ukupne svetske i lokalne situacije u kojoj se nalazimo i da, nažalost, budu što skromniji u prilikama u kojima jesmo“, poručuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: