Imlek i Mlekara Subotica kažnjene

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je "Imlek" i "Mlekaru Subotica" sa ukupno 306 miliona dinara zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu.

Izvor: B92

Petak, 28.01.2011.

16:25

Default images

"Imlek" je dužan da plati oko 254 miliona dinara, a "Mlekara Subotica" 51, 2 miliona dinara.

Komisija je kaznila članice Denjub fuds grupe ("DFG") sa po 1,92 odsto ukupnog godišnjeg prihoda iz 2006. godine, zbog "nametanja nepravednih uslova poslovanja primenom nejednakih uslova poslovanja na iste poslove sa različitim učesnicima na tržištu".

Obe kompanije dužne su da u roku od četiri meseca uplate ta sredstva u korist budžeta Republike Srbije, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Upravni sud potvrdio je ranije rešenje Komisije za zaštitu konkurencije o zloupotrebi dominantnog položaja Industrije mleka i mlečnih proizvoda "Imlek" iz Beograda i "Mlekare" iz Subotice, obe u vlasništvu "Denjub fuds grupe".

Naime, Upravni sud je 2. novembra prošle godine saopštio da je odbio tužbu "Imleka" iz Beograda i "Mlekare Subotica" protiv rešenja Saveta Komisije za zaštitu konkurencije.

Sud je utvrdio da je komisija u zakonitom postupku pravilno utvrdila da tužioci u ovom sporu - društva u većinskom vlasništvu "Denjub fuds grupe" imaju dominantan položaj na relevantnom tržištu otkupa sirovog mleka od mlekara na teritoriji Srbije.

DFG: Kazna nezakonita

"Denjub fuds grupa" ocenila je kao "nezakonitu i retroaktivnu" kaznu u visini od tri miliona evra koju je Komisija za zaštitu konkurencije izrekla mlekarama DFG-a u Srbiji.

"Ova mera je zasnovana na presudi Komisije iz 2008. godine koja se odnosi na tržišno učešće mlekara DFG u otkupu sirovog mleka 2006. godine", navodi se u saopštenju DFG-a.

Prema tvrdnjama te grupe, Komisija je prilikom određivanja relevantnog tržišta "obračun zasnovala na pogrešnom principu, tako što je obuhvatila samo mleko koje je subvencionisano od strane države, a ono čini manje od 50 odsto ukupno proizvedenog mleka u Srbiji".

Kako je istaknuto u saopštenju, vodeća svetska ekspertska grupacija "A.T. Kearney" je utvrdila da DFG ima tržišni udeo od 29 odsto relevantnog domaćeg tržišta otkupa sirovog mleka, "što je daleko ispod praga od 40 odsto koji srpski zakon propisuje kao granicu za utvrđivanje dominantnog položaja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: