Teodosije: Dijalog jedini put

Novoustoličeni episkop raško-prizrenski Teodosije pozvao je Srbe da se vrate na Kosovo i istakao da je dijalog jedini put ka rešavanju problema.

Izvor: B92

Subota, 08.01.2011.

23:38

Default images

Uslovi za povratak Srba na Kosovo i Metohiju daleko su od dobrih i nose velike teškoće i rizike, rekao je Teodosije.

"Ne možemo, međutim, da čekamo da nam drugi stvaraju bolje okolnosti. Svako bi trebalo da dođe na svoje ognjište i tako doprinese povratku. Primeri pojedinaca koji su to učinili iako malobrojni ulivaju nadu da će njihovim stopama krenuti i ostali" kaže episkop.

Teodosije naglašava da u predstojećim pregovorima treba da se najpre misli o narodu.

"U predstojećim pregovorima Beograda i Prištine prioritet treba da bude stvarni interes naroda i mir, a ne prolazne ideologije. Zato je važno da ljudi dobre volje budu na distanci od svih koji misle da se nasiljem ostvaruje sreća", istakao je vladika Teodosije (Šibalić) za Novosti.

Vladika je naglasio i da je povratak istorijskog i duhovnog središta Eparhije rasko-prizrenske u Prizren, posle 11 godina izbeglištva, svojevrsni poziv Srbima da se vrate tamo gde pripadaju.

Vladika Teodosije rekao je da je obnova uništenih hramova na Kosovu i Metohiji dugoročni zadatak i najavio obnovu parohije u Peći i nastavak obnove kompleksa Bogoslovije u Prizrenu.

"Podižući svetinje, radimo na obnovi crkvenog i duhovnog života. Uz obnovljene hramove u Prištini, Istoku i Prizrenu, poslednjih meseci udahnut je novi život i ugašenim parohijama, tako što smo u njima postavili mlade sveštenike. Planiramo i obnovu parohije u Peći, kao i nastavak obnove kompleksa Bogoslovije u Prizrenu. Tu ćemo, uz Božju pomoć, ponovo da pokrenemo crkveno-prosvetni rad", najavio je vladika raško-prizrenski.

On je istakao da je najvažniji zadatak Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohije jačanje duhovnog rada i nastavak humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: