Istok Srbije zaustavlja belu kugu

Nakon mnogo godina negativnog priraštaja, u Timočkoj Krajini, prema poslednjim podacima, u 2009. godini zaustavljen je trend opadanja broja stanovnika.

Izvor: B92

Subota, 08.01.2011.

14:09

Default images

U 2009. godini broj novorođenih beba u zaječarskom porodilištu prvi put posle 20 godina bio je veći nego prethodne godine, a broj umrlih lica smanjio se za 20.

Sudeći prema najnovijim podacima stručnjaka, trend opadanja broja stanovnika u istočnoj Srbiji je zaustavljen.

U 2009. godini, prvi put posle dve decenije, u zaječarskom porodilištu rođeno je 13 beba više nego prethodne godine. Takođe, prvi put se smanjio i broj umrlih stanovnika za 20.

Stručnjaci kažu da je na ovakve rezultate uticalo više faktora, ali da je najvažniji taj što se sve više parova odlučuje na to da ima više od jednog deteta.

Smanjenju negativnog priraštaja u Zaječaru doprinelo je i osnivanje fondacije za podsticaj rađanju, koja obezbeđuje 154 000 dinara po paru za vantelesnu oplodnju i lečenje steriliteta.

Međutim, ovako dobri rezultati su tek početak borbe sa belom kugom, koja u istočnoj Srbiji godinama uzima svoj danak. Stručnjaci upozoravaju da treba obratiti više pažnje na činjenicu da sve više parova sklapa brak u poznijim godinama, kada je reproduktivna moć znatno manja.

Najvažnije je, kažu stručnjaci, da je trend opadanja broja stanovnika u Timočkoj Krajini - što je bilo i najteže – zaustavljen.

Društvo treba da uslove mladim ljudima za osnivanje porodice i podizanje potomstva, a to, pre svega, podrazumeva stvaranje materijalnih uslova i obezbeđivanje radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: