Nabujala Drina nadire ka Bijeljini

U opštini Bijeljina u Republici Srpskoj i dalje je teško stanje, jer je sinoć vodena bujica, koja se izlila iz reke Drine, stgla do samog ulaza u grad.

Izvor: B92

Subota, 04.12.2010.

00:39

Default images

Okolna naselja i delovi grada su bez električne energije. Sve neophodne mere i sve raspoložive snage Civilne zaštite su na terenu.

Nivo vode ne ppada, a postoji opasnost i od izlvanja reke Save. Na području opštine Bijeljina ugroženo je oko 1.200 kuća, a poplavljeno je nekoliko hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta.

Spasilačke ekipa izvlače stavnovništvo iz poplavljenih mesta.

Najteže je stanje u naseljima Amajlije, Popovi, Dijelovi i u Dvorovima, posebno u zaseocima Ljeskovača i Bakračići. I dalje preti opasnost da poplavi i samo gradsko jezgro.

Neka naselja su sasvim pod vodom i do njih se teže dolazi i čamcima. Pod vodom je i naselje Pet jezera, a voda je ušla i u sam grad do polovine Komitske ulice, gde je poplavljeno nekoliko kuća.

U spasavanju ljudi angažovani su pripadnici Civilne zaštite, oružanih snaga BiH i granične službe, kao i ronilački klubovi.

Načelnik opštine Bijeljina Mići Mićić kaže da je najveći problem u Semberiji uzrokovan visokim nivoom reke Save zbog kojeg voda iz Drine ne može da bude primljena, pa je Sava vraća i ona se izliva iz korita i plavi sve pred sobom.

Poplavljena je i putna komunikacija Bijeljina-Pavlovića most, kao i put Bijeljina-Rača u mjstu Gojsovac, pa se saobraćaj prema graničnom prelazu Rača odvija alternativnim pravcem Batković - Brodac - Rača.

Mićić, posredstvom lokalnih medija, poziva stanovništvo na smirenost. Rekao je da je opština pripremila i smeštaj za one koji su evakuisani iz poplavljenih područja.

Kako javljaju lokalni mediji, poplavljena je i Sveta Petka, manastir u bijeljinskom naselju Pet jezera.

Opštinu Bijeljina u ranim večernjim satima posetila je i delegacija vlade RS. Iz interventnih sredstava vlada je za opštine Bijeljina i Zvornik izdvojila po sto hiljada konvertibilnih maraka.

U ostalim delovima RS, koji su prethodnih dana poplavljeni, situacija se smiruje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: