Veće plate poslanicima u 2011.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić-Dejanović izjavila je danas da i poslanici imaju pravo na povećanje plata u sledećoj godini.

Izvor: Beta, Veèernje novosti

Utorak, 09.11.2010.

23:14

Default images

Ona je dodala da poslanicima nije povećana plata šest godina i da će o tome Administrativni odbor tek doneti odluku.

"Večernje novosti" pišu da će Skupština sledeće godine dva puta povećati plate, pa će najmanja zarada poslanika, bez dnevnica i dodataka, iznositi 111.200 dinara.

"Poslanici već šest godina imaju zamrznute plate", rekla je Đukić-Dejanovićeva novinarima u skupštini i dodala da ako se svima u
državnoj upravi povećaju plate, nema razloga da i poslanici ne iskoriste to pravo.

Prema njenim rečima, poslanici Skupštine Srbije najmanje su plaćeni u regionu. Primanja poslanika biće najverovatnije povećana za šest hiljada dinara.

Prema memorandumu Ministarstva finansija, u aprilu sledeće godine ih čeka rast od 3,5 odsto, a u oktobru još 2,4 odsto. To znači da će plata umesto 75.000 biti 79.488 dinara. Paušal će sa 30.354 dinara skočiti na 31.795 dinara.

Sekretar Skupštine Veljko Odalović rekao je da poslanici imaju pravo na povećanje, o kom se, inače, sami izjašnjavaju: "Da li će to pravo iskoristiti ostaje da se vidi. Oni će doneti odluku o tome. Ali, treba da se kaže da šest godina imaju iste plate".

Prema trenutnom raspoloženju, nema dileme da će pritisnuti taster "za".

"Poslanici treba da prate sudbinu svih zaposlenih u državnoj upravi i ne vidim nijedan razlog da odmrzavanje plata ne zakači poslanike i one koji rade u stručnim službama parlamenta", kaže za Željko Ivanji iz G17 plus.

"To što plate miruju skoro šest godina govori u prilog tezi da ih treba uskladiti sa inflacijom i kursom dinara u odnosu na vreme od kada nisu menjane. Ukoliko dođe do povećanja plata drugih imenovanih i postavljenih lica onda možemo razmatrati i rast poslaničkih", smatra šef socijalista u parlamentu Branko Ružić.

Za naprednjake, tvrdi Jorgovanka Tabaković, povećanje plata uopšte ne treba da bude tema za državu.

"Ova vlada je formirana na obećanju o rastu penzija iz izvora kojih nema. Kada se stvore uslovi za nova radna mesta, puniće se fondovi i moći će da se priča o povećanju budžetskih plata", kaže ona.

Inače, u budžetu za 2010. godinu za primanja poslanika je predviđeno 305,5 miliona dinara. Lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je danas da plate poslanicima republičkog parlamenta ne treba da budu povećane.

Ilić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da se u Srbiji "bedno živi" i da poslanici treba da prate "sudbinu naroda".

Plate poslanicima, prema njegovim rečima, i pored toga što su zamrznute već šest godina, ne treba da budu povećane, a o tome treba razmišljati pošto se primanja povećaju i drugim građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: