Dodatni nadzor EU za bezvizni režim

Evropska unija će ukinuti vize za državljane BiH i Albanije, ali će biti uveden dvostruki mehanizam nadzora režima bez viza za sve zemlje zapadnog Balkana.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.11.2010.

17:25

Default images

Ovo su posebno zatražile Holandija i još neke članice EU.

U ponedeljak će ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa EU, kako se očekuje, odobriti ukidanje "šengenskih viza" za BiH i Albaniju.

Ali će Evropska komisija istovremeno objaviti izjavu o uvođenju "Mehanizma praćenja" kako se vizna liberalizacija i sprovodi na delu u svim državama regiona, a to znači i Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji čiji građani već od decembra mogu slobodno da putuju u EU.

To je potvrđeno u Savetu ministara EU i Evropskoj komisiji, uz objašnjenje da će uz praćenje sprovođenja svih utanačenih uslova i standarda biti uvedeno i "rano upozoravanje" na poremećaje u tom režimu.

Ključni cilj je da se spreči povećanje broja lica izvan Evrope koja bi preko zapadnog Balkana dolazila u EU sa zahtevom da dobiju azil, isto kao i da se osujeti organizovani kriminal i terorizam.

Odluka o ukidanju "šengenskih viza" za BiH i Albaniju bi trebalo da stupi na snagu u drugoj polovini decembra.

Holandija još ima određene ograde prema uvođenju režima bez viza za BiH i Albaniju, a ranije primedbe su Francuska, Ssvedska, Danska i još neke članice EU izgleda spremne da povuku, pošto je Evropska komisija odlučila da uvede dvojaki mehanizam nadzora vizne liberalizacije, a posebno sprovođenja svih tehničkih merila i uslova.

Reč je ne samo o potpunoj pouzdanosti biometrijskih pasoša, potvrda o prebivalištvu i državljanstvu i drugih dokumenata, već i o delotvornom nadzoru bezbednosti granica, razmeni policijsko-obaveštajnih podataka s nadležnim organima EU, kao i drugim bitnijim pitanjima.

Evropska komisija će se posebnom Izjavom obavezati da svakih šest meseci, na temelju analiza njenih stručnjaka i uz saradnju s vlastima zapadnobalkanskih država, podnosi izveštaj o sprovođenju bezviznog režima.

A poseban "hitni mehanizam" će biti pokrenut ako se ispostavi da je došlo do nekog poremećaja ili nepoštovanja sporazumima utvrđenih pravila i standarda.

Evropska komisija će ubuduće takve analize ugrađivati i u godišnje izveštaje o napretku zemalja zapadnog Balkana u reformama i procesu stabilizacije i pridruživanja, odnosno ulaska u članstvo EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: