Analitičari o poseti Klintonove

Politički analitičari pozitivno su ocenili posetu državne sekretarke SAD-a Hilari Klinton i složili se da je podrška SAD važna za evropske integracije Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2010.

20:40

Default images

Analitičar Milan Nikolić ocenjuje da bi Srbija mogla da ima konkretnu korist od posete, jer bi neke prepreke na putu ka EU mogle da budu uklonjene ili ublažene.

Nikolić kaže da je za Srbiju dobro što je Klintonova sa predstavnicima srpske vlasti razgovarala o različitim temama, ocenivši da je došlo do izvesnog približavanja Srbije i SAD.

"Dobro je i što je utvrđeno da postoje razlike u stavovima i interesima Srbije i SAD, jer stvari treba da se iznesu na čistinu", dodao je Nikolić.

Politički analitičar Jovo Bakić ocenio je da je svaka podrška iz Vašingtona "više nego dobrodošla" na putu Srbije ka EU.

"To pokazuje da Beograd više nije na kažnjeničkoj klupi Vašingtona, što je veoma dobro", naglasio je Bakić, prema čijem mišljenju SAD i dalje imaju manje razumevanja za srpski nacionalizam nego za, na primer, bošnjački ili albanski.

Za političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića je važno da je Srbija izašla iz zone konflikta sa SAD, te da su odnosi dve zemlje napredovali.

Prema njegovim rečima, od velike važnosti je ocena amerčike državne sekretarke da u Srbiji postoji politička volja za saradnju sa Hagom, kao i to da zemlja zaslužuje priznanje i mesto u EU.

Stanković je dodao da je za integraciju Srbije u EU, ali i za pregovore sa Prištinom veoma važna podrška SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: