Zabranili dolazak Nikoliću i Iliću

Opozicione lidere Tomislava Nikolića i Velimira Ilića kosovska policija i Euleks vratili u centralnu Srbiju.

Izvor: B92

Nedelja, 03.10.2010.

16:02

Default images

Policija Kosova i Euleksa sprečila je predsednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića i lidera Nove Srbije Velimira Ilića da uđu na Kosovo i prisustvuju ustoličenju Patrijarha Irineja.

Obe stranke najoštrije su osudile ovaj događaj, dok kosovska policija tvrdi da su Nikolić, Ilić i ostali vraćeni zato što nisu uredno najvili posetu Kosovu.

Tomislav Nikolić i Velimir Ilić ipak nisu uspeli da uđu na Kosovo, iako njihovi sradnici kažu da su njih dvojica pokušali da odu u Pećku patrijaršiju kao obični građani.

Nikolića su već na ulazu u pokrajinu prepoznali i vratili nazad, dok je lider Nove Srbije uspeo da stigne do južnog dela Kosovske Mitrovice. Velimir Ilić kaže su ga tada zaustavili i nakon jednočasovnolg zadržavanja vratili nazad u Srbiju

“Ovo je dokaz da jedan građanin Srbije koji dođe na ustoličenje svog patrijarha ne može da uđe u tzv. demokratsku državu. Isključili su nas iz saobraćaja, uzeli dokumenta i čitav sat nas držali na putu”, naveo je Ilić.

U Novoj Srbiji, ali i Srpskoj naprednoj stranci, optužuju vlast u Beogradu da stoji iza zabrane ulaska na Kosovo liderima te dve stranke.

Naprednjaci, prema rečima funkcionera te stranke Marka Đurića, traže obrazloženje zašto su u Peć mogli da odu samo predstavnici vladajućih stranaka

"Zbog čega protokol oko doalska Tomislava Nikolića, koji je imao uredan poziv Sinoda SPC da prisustvuje intronaciji, zašto dakle protokol nije urađen na valjan način? Zbog čega su predstavnici stranaka vrha režima prisustvovali i zašto je Tomislavu Nikoliću uskraćeno pravo da kao građanin ove zemlje, kao čovek, prisustvuje ovoj religijskoj manifestaciji", pita se on.

45. poglavar Srpske pravoslavne crkve, Patrijarh srpski Irinej, svečano je uveden u tron patrijarha u Pećkoj patrijaršiji.

U TV prenosu iz Pećke patrijaršije među prisutnima viđeni su poslanici Demokratske stranke Srđan Milivojević i Srđan Miković, kao i predstavnici G17 Miroljub Albijanic i Predrag Marković.

Iz Kosovske policije je u međuvremenu stiglo razjašnjenje, da NIkolić i desetočlana delegacija, i Ilić i još dve osobe, nisu pušteni jer nisu najavili svoju posetu.

Nešto ranije, Vlada Kosova je saopštila da je dozovlu za ulazak dobio jedino Boris Tadić i to pod uslovom da se ponaša u skladu s "religioznim ceremonijama" i upozorila da bi svi ostali zvaničnici koji dolaze bez dozvole na kraju mogli biti uhapšeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: