Mere vlada izazivaju štrajkove u EU

Mere štednje koje sprovode vlade mnogih zemalja glavni su razlog štrajkova u članicama EU. Najkritičnije je bilo u Španiji, gde je povređeno 11 ljudi.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

10:22

Default images

Sindikati tvrde da će se štednjom usporiti ekonomski opravak i da će najteže biti pogođeni najsiromašniji.

Okupljanja su održana u 13 evropskih prestonica, a najžešće je bilo u Španiji. U sukobima štrajkača i policije na protestima u više španskih gradova je povređeno 11 osoba, javio je španski nacionalni radio.

Radnici u Španiji stupili su u generalni štrajk, protestujući zbog vladinih mera za smanjenje budžetskog deficita i prevazilaženja krize.

Na ulicama više španskih gradova bilo je na desetine hiljada ljudi.

Bila je zaustavljena isporuka pošte, otkazani su letovi, a u Barseloni su se demonstranti sukobili sa policijom.

U tom gradu studenti su zapalili policijski automobil, a pojedine ulice su bile blokirane kontejnerima za smeće.

Demonstranti su gađali jajima gradske autobuse, a komunalne službe su obustavile rad. Tokom sukoba je uhapšeno četvoro ljudi.

U manjem obimu, ali tradicionalno solidarni sindikati su bili i na ulicama Atine.

Stotine ljudi su marširale, dok se na poslu nisu pojavili u atinskom gradskom prevozu, što je otežalo funkcionisanje u glavnom gradu Grčke.

Štrajkovali su i u zdravstvu, pa su u sredu zbrinjavani samo hitni slučajevi.

Grci, kao i Španci, nezadovoljni su strogim merama štednje svoje vlade u pokušaju da Grčku izvedu iz dužničke krize, jer te mere podrazumevaju i smanjenje plata državnim službenicima, usklađivanje penzija i povećanje poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: