S. Liht: EU ne želi raspravu u UN

Predsednica Spoljnopolitičkog saveta Srbije Sonja Liht smatra da je kompromis sa EU moguć, ali da EU želi da Srbija odustane od debate o Kosovu u UN.

Izvor: B92

Nedelja, 29.08.2010.

21:41

Default images

"Posle posete nemačkog ministra spoljnih poslova Gvida Vestervelea jasno je i da EU ne želi da se rasprava i dalje nastavi pod svodovima UN“, navodi Lihtova.

Ona smatra da EU ne želi da se debata o Kosovu „dodatno uvrsti kao tema na dnevni red zasedanja Generalne skupštine, što se traži našom rezolucijom".

Budući da će Kosovo ostati na dnevnom redu Saveta bezbednosti u svakom slučaju, te da rasprave u Generalnoj skupštini (kao ni rezolucije) nisu obavezujuće, Lihtova veruje da je to jedno od pitanja po kojem bi se mogao postići kompromis.

Ona je ukazala na to da "i u slučaju da bude prihvaćena u sadašnjoj verziji od većine u Generalnoj skupštini, što je maltene nemoguće zamisliti, rezolucija ne može da anulira mišljenje Međunarodnog suda pravde".

"Ona samo može da ponudi političku interpretaciju ove presude, kao što, uostalom, ni Skupština Srbije ne može da anulira presudu Vrhovnog suda Srbije", naglasila je Sonja Liht.

Prema njenim rečima, najvažnije je da ima volje za razgovor i za kompromis.

"Kada se setimo nedavne prošlosti, u kojoj su nefleksibilnost i nepopustljivost za kompromis olakšali najveće progone Srba iz Hrvatske i s Kosova, onda će, nadam se, i onima koji su skloni da brzo zaboravljaju biti jasnije da je politika odbijanja razgovora i kompromisa vrlo opasna", izjavila je Sonja Liht.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: