Srećković: Znanje je naša prednost

Ministar za dijasporu Srđan Srećković kaže da Srbija mora da iskoristi ljudske resurse kojima raspolaže, jer u tome ne zaostaje za drugim zemljama.

Izvor: B92

Subota, 07.08.2010.

17:19

Default images

"Humani kapital je zapravo naša najveća komparativna prednost u odnosu na zemlje u okruženju ",rekao je Srećković.

Srećković je istakao da Srbija ima čime da se ponosi, ali da mora još "mnogo intenzivnije i bolje nego do sada da vodi računa o svim našim mladim ljudima" bez ozbira da li oni danas žive u zemlji ili u inostranstvu.

Dodao je da mladi ljudi iz Srbije koji žive u inostranstvu tamo stiču velika profesionalna znanja i "zapadni način razmišljanja", koji je Srbiji potreban da bi još brže i bolje reformisala društvo.

Ministar se osvrnuo i na desetine hiljada mladih koji su devedesetih godina napustili Srbiju jer "nisu želeli da žive u zemlji koja se nalazila na marginama moderne civilizacije".

"Srbija nikada više neće voditi politiku izolacije", rekao je Srećković i dodao da je se današnja Srbija menja na bolje.

Predsednik OSSI Milutin Stanisavljević rekao je da studenti poreklom iz Srbije koji žive u inostranstvu imaju znanja i veštine koje su danas "veoma relevantne" u svetu.

Dodao je da su oni spremni da te svoje veštine "stave otadžbini na raspolaganje".

Organizacija srpskih studenata u inostranstvu sa Ministarstvom za dijasporu trenutno sprovodi projekat "Upoznaj Srbiju" u okviru kojeg studenti iz dijaspore imaju mogućnost da letnju praksu obavljaju u ministarstvima Vlade Srbije.

Praksa je počela 26. jula i trajaće do 20. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: