TS: Nezadovoljavajuće sa korupcijom

Situacija sa korupcijom u Srbiji i dalje je loša i nezadovoljavajuća, saopšteno je iz Transparentnosti Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.08.2010.

13:18

Default images

Izvršni direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić izjavio je da je Srbija ipak napravila napredak u dve oblasti u suzbijanju korupcije.

„Zadržan je trend porasta broja otkrivenih krivičnih dela korupcije i ostvaren je pomak na uspostavljanju institucija i donošenju zakona“, rekao je Nenadić.

On je naglasio da je ovaj trend bio zastupljen i u ranijim godinama, ali je istakao da je i dalje, „generalno, stanje u Srbiji veoma loše i nezadovoljavajuće, naročito ako se ima u vidu praktična primena antikorupcijskih zakona“.

"Počela je sa radom važna institucija - Agencija za borbu protiv korupcije i to je značajna novina u ovoj godini. Međutim, stanje je i dalje veoma loše i nezadovoljavajuće, jer se ne sprovode neki bitni antikorupcijski zakoni koji su doneti u ranijim godinama.

On je dodao da neke bitne odredbe iz Zakona o javnim nabavkama nisu sprovodene u delo, poput formiranja nezavisne Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Nenadić je naveo da "ne postoje toliko značajne razlike u raširenosti korupcije po pojedinim sektorima" i naglasio da nivo zastupljenosti korupcije najviše zavisi od toga kolika su diskreciona ovlašćenja data nekoj konkretnoj osobi i da li se nalazi na položaju gde se "obrće veliki novac".

"Jedan od osnovnih problema Srbije je i u političkoj sferi, odnosno u tome što i dalje politički razlozi igraju snažniju ulogu nego pravni kada se donose i kada se primenjuju zakoni", kazao je Nenadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: